Prima pagină » Știri externe » Hoardele, infractorii, romii. Ambasadorul României în Marea Britanie atacă stereotipurile despre imigranții români

Hoardele, infractorii, romii. Ambasadorul României în Marea Britanie atacă stereotipurile despre imigranții români

Românii au devenit țintele unor jocuri politice și mediatice în Marea Britanie în care nici nu ar vrea, nici nu ar trebui să fie incluși, a declarat ambasadorul României în Marea Britanie, Ion Jinga, pentru The Telegraph.

Românii au devenit țintele unor jocuri politice și mediatice în Marea Britanie în care nici nu ar vrea, nici nu ar trebui să fie incluși, a declarat ambasadorul României în Marea Britanie, Ion Jinga, pentru The Telegraph, într-un articol titrat „Românii din Marea Britanie sunt exact ca voi”.

Jinga, care însoțește o delegație de parlamentari britanici pe parcursul unei vizite de trei zile în România, le-a vorbit englezilor despre miturile și stereotipurile din jurul problemei imigranților români din țara în care ne reprezintă.

Numărul românilor din Marea Britanie sunt două dintre aceste stereotipuri, a explicat Jinga în The Telegraph. În acest context, ambasadorul a amintit că, potrivit unor ONG-uri britanice anti-imigraționiste, în Regatul Unit ar urma să se stabilească, odată cu ridicarea restricțiilor de pe piața muncii, la 1 ianuarie 2014, până la 29 de milioane de români și bullgari – adică mai mult decât actuala populație însumată a celor două țări.

„Toate datele actuale sugerează că numai aproximativ 20.00 de români s-ar putea stabili în Marea Britanie în 2013, iar o parte dintre cei care se află acum acolo ar putea prărăsi țara”, a declarat Jinga. Ambasadorul a mai amintit că, în 2011, 82.000 de cetățeni europeni s-au stabilit în Marea Britanie, comparataiv cu 204.000 non-europeni – astfel că problema afluxului de imigranți nu se află în interiorul granițelor spațiului comunitar.

Pe lângă cele referitoare la educația imigranților și la populația romă, un alt stereotip vehiculat frecvent în anumite segmente mediatice și discursuri politice din Marea Britanie este acela al abuzurilor din sistemul asigurărilor sociale. Românii care locuiesc acum în UK sunt tineri, cei mai mulți până în 35 de ani, nu au familii sau au doar un copil. În 2012, au fost doar 300 de cereri de ajutor social pentru creșterea copilului din partea acestor români, a mai spus Jinga. Mai mult, 85% dintre românii din Marea Britanie lucrează, aceasta fiind, potrivit ambasadorului, cea mai mare rată a ocupării forței de muncă din rândul comunităților de imigranți din această țară.

În fine, celălalt stereotip atacat de Jinga este legat de rata criminalității în rândul comunității de români din Marea Britanie.

Nu există țări cu rata criminalității 0, însă statistic România are una dintre cele mai mici astfel de rate din Europa, le-a mai spus Jinga jurnaliștilor britanici. Mai mult, noul val de români care merg să muncească în Marea Britanie va duce la scăderea ratei criminalității, și nu la creșterea ei, așa cum susține presa tabloidă. În acest context, ambasadorul a invocat ultimele statistici ale Poliției Metropolitane din Londra, potrivit cărora, în primele trei luni din 2013, numărul arestărilor de români s-a înjumătățit față de lunile precedente.

Autor

Citește și