Hollande nu exclude un vot în Parlament pe tema unei intervenții în Siria, afirmă un ministru
Președintele François Hollande nu exclude să ceară un vot în Parlament, reclamat cu insistență de către opoziție, cu privire la o angajare franceză în Siria, a anunțat marți un ministru, sugerând că acest vot ar putea avea loc după cel al Congresului american, relateazaă AFP.
Un vot al parlamentarilor francezi „nu este un subiect tabu pentru François Hollande”, a declarat ministrul pentru Relația cu Parlamentul Alain Vidalies, contactat de postul de radio RTL.
Însă dezbaterea parlamentară asupra problemei siriene programate miercuri „poate avea loc doar fără vot (…) Asupra a ce am vota miercuri?”, a declarat ministrul, în contextul în care Barack Obama a condiționat atacuri americane în Siria de autorizarea Congresului american, care se va reuni începând de la 9 septembrie.
Constituția franceză prevede că președintele Republicii informează Parlamentul în legătură cu decizia sa de a ordona o intervenție a trupelor franceze în străinătate cel mai târziu după trei zile de la începerea intervenției, dar Legea fundamentală nu impune un vot în acest sens.
Premierul Jean-Marc Ayrault nu a exclus, la rândul său, posibilitatea ca în Parlament să aibă loc, la un moment dat, o consultare însoțită de un vot. „Președintele Republicii este cel care decide dacă un vot, pe care Constituția noastră nu îl cere, este necesar să aibă loc”, a relevat el.
Însă el a reafirmat că ședința parlamentară de miercuri va fi „o dezbatre fără vot”, având în vedere că „decizia ultimă” de a interveni în Siria va fi luată de către François Hollande doar atunci când va fi constituită o „coaliție”.
De fapt, Franța nu intenționează să intervină singură în Siria. „În cazul în care Congresul american se opune intervenției, Franța nu va merge”, a subliniat luni Patricia Adam, președinta Comisiei pentru Apărare din cadrul Adunării Naționale franceze.
„În cazul în care Congresul (Statelor Unite) spune «da» unui atac, atunci se va pune problema dacă noi susținem o intervenție”, a adăugat ea.
Cu o zi înaintea acestei dezbateri parlamentare, clasa politică franceză afișează disensiuni care contrastează cu consensul privind intervenția în Mali, la începutul anului.
Cei mai mulți dintre „tenorii” dreptei, inclusiv fostul premier François Fillon, insistă asupra „izolării” Franței, abandonată de Marea Britanie, fragilizată de prudența Statelor Unite și privată de orice susținere la ONU, din cauza voturilor de veto ale Rusiei și Chinei.
Ei reclamă ca, după modelul lui David Cameron și Barack Obama, François Hollande să ceară un vot în Parlament, unii deputați mergând până la a amenința cu boicotarea ședința de miercuri.