Hollande: O prezență a soldaților ruși în Ucraina ar fi „intolerabilă și inacceptabilă”
„Dacă se dovedește că soldați ruși sunt prezenți pe teritoriul ucrainean, ar fi intolerabil și inacceptabil”, a declarat Hollande, cerând Rusiei să „respecte suveranitatea Ucrainei” și să „înceteze sprijinul pentru separatiști”.
Kievul a anunțat luni capturarea unor soldați ruși pe teritoriul său. O sursă din Ministerul rus al Apărării a dat asigurări că acești soldați au trecut frontiera „în mod accidental”. Casa Albă a denunțat „incursiuni militare” care constituie, în opinia sa, „o escaladare semnificativă” în conflictul din estul Ucrainei.
Conflictul din Ucraina este „una dintre crizele cele mai grave de la sfârșitul Războiului Rece”, a subliniat președintele francez. Acesta „pune sub semnul întrebării principiile pe care se fundamentează securitatea noastră colectivă de la sfârșitul Războiului Rece”, a subliniat el.
„Pe de o parte, Rusia trebuie să respecte suveranitatea Ucrainei, să înceteze sprijinul pentru separatiști și să-i determine să accepte un armistițiu bilateral. Ea trebuie să-și controleze efectiv frontiera și să înceteze transferurile de arme și materiale”, a adăugat Hollande. „De cealaltă parte, autoritățile ucrainene trebuie să dea dovadă de reținere în operațiunile militare și să decidă o amplă descentralizare în favoarea regiunilor rusofone”, a precizat el.
Hollande a afirmat că Franța este pregătită, alături de Germania, să organizeze o nouă întrevedere între președinții ucrainean și rus „imediat ce vor fi întrunite condițiile”.
O primă întrevedere între Petro Poroșenko și Vladimir Putin, sub egida lui Francois Hollande și a cancelarului german Angela Merkel, a avut loc în Franța la 6 iunie, cu ocazia comemorării debarcării din Normandia.
Cei doi lideri s-au întâlnit din nou marți la Minsk, fără a înregistra progrese concrete în vederea încheierii conflictului din estul Ucrainei.
Președintele francez a amenințat că sancțiunile împotriva Rusiei vor fi „menținute, chiar sporite dacă escaladarea (conflictului) continuă”.
„Rusia nu poate să aspire să fie o putere recunoscută a secolului XXI și în același timp să nu respecte regulile (…). Această contradicție trebuie rezolvată în primul rând de președintele rus”, a subliniat Hollande.
„Franța și Uniunea Europeană vor să continue aprofundarea relațiilor cu Rusia. În prezent, criza ucraineană este un blocaj major”, a conchis președintele francez.