Prima pagină » Știri externe » Hollande va cere francezilor să muncească mai mult, din cauza deficitului sistemului de pensii

Hollande va cere francezilor să muncească mai mult, din cauza deficitului sistemului de pensii

Hollande va cere francezilor să muncească mai mult, din cauza deficitului sistemului de pensii
Președintele Francois Hollande are un mesaj deloc atrăgător pentru francezi, acela că trebuie să muncească mai mulți ani din cauza deficitului sistemului de pensii, relatează Bloomberg.

Președintele Francois Hollande are un mesaj deloc atrăgător pentru francezi, acela că trebuie să muncească mai mulți ani din cauza deficitului sistemului de pensii, relatează Bloomberg.

La 32 de ani după ce președintele socialist al Franței Francois Mitterrand a redus vârsta de pensionare cu cinci ani, succesorul său din același partid la Palatul Elysee spune că francezii își pot menține stilul de viață dacă muncesc mai mult.

Guvernul de la Paris va începe vineri trei luni de negocieri cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor, pentru salvarea sistemului de pensii care anul trecut a înregistrat un deficit de 14 miliarde de euro.

„Pensiile sunt un subiect extrem de sensibil din punct de vedere politic, în Franța”, a declarat Antonio Barroso, vicepreședinte la firma de consultanță Teneo Intelligence în Londra.

El a arătat că nu este nicio îndoială că este nevoie de reformă, pentru că dacă nu se va face nimic deficitul din 2020 va fi uriaș. Problema este ce se poate face.

Așa cum a procedat în multe alte probleme economice, Hollande face un joc dublu în problema pensiilor. Una dintre principalele decizii după câștigarea alegerilor, acum 13 luni, a fost reducerea vârstei minime de pensionare de la 62 de ani la 60 de ani pentru persoanele care și-au început activitatea în adolescență, măsura care afectează circa 110.000 de persoane pe an și care este finanțată cu majorarea cu 0,1 puncte procentuale a contribuțiilor de pensii.

La scurt timp, Hollande a început să vorbească despre speranța mai mare de viață, care îi va obliga pe francezi să muncească mai mulți ani.

„Pentru că trăim mai mult, uneori mult mai mult, trebuie să și muncim ceva mai mult”, a spus Hollande luna trecută.

După o întâlnire din această săptămână cu premierul finlandez, Hollande a declarat că vrea ca reforma pensiilor să fie finalizată până la sfârșitul acestui an.

Majoritatea francezilor sunt de acord că sistemul pensiilor trebuie modificat, dar istoria arată că sprijinul pentru eforturile lui Hollande de rezolvare a problemei va scădea odată ce vor fi prezentate măsuri concrete, a declarat Eric Bonnet, director la institutul de sondare a opiniei publice BVA Opinion.

Cel mai mare sindicat din Franța, CGT, a avertizat deja că va propune readucerea vârstei de pensionare la 60 de ani și se va opune oricărei reduceri a pensiilor, care ar trebui finanțate prin impozite mai mari aplicate companiilor și persoanelor cu venituri mari.

Una dintre problemele cu care se confruntă Hollande este complexitatea sistemului francez de pensii, construit pe diferite categorii profesionale. Astfel, Franța are 21 de sisteme de pensii, cum ar fi CNAV pentru majoritatea angajaților din sectorul privat, CNIEV pentru cei din sectorul electricității și CAVIMAC pentru clerici.

Angajații companiei naționale feroviare, ai Băncii Franței și chiar și Opera din Paris au propriile lor sisteme de pensii, fiecare cu regulile sale.

Pensiile angajaților din sectorul public și cele din sectorul privat sunt calculate după formule diferite.

Pensiile de stat reprezintă 87% din resursele financiare ale persoanelor de peste 65 de ani din Franța, față de 75% în Germania, 50% în Marea Britanie, 48% în Japonia sau 35% în Statele Unite, potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Predecesorul lui Hollande, Nicolas Sarkozy, a majorat vârsta minimă de pensionare de la 60 de ani la 62 de ani, în pofida grevelor și demonstrațiilor.

Citește și