Prima pagină » Știri externe » HOPE 13 Au locuri rezervate la FINALA Campionatului Mondial de Fotbal, dar sunt încă BLOCAȚI în peștera Tham Luang. Operațiunea de salvare NU POATE ÎNCEPE

HOPE 13 Au locuri rezervate la FINALA Campionatului Mondial de Fotbal, dar sunt încă BLOCAȚI în peștera Tham Luang. Operațiunea de salvare NU POATE ÎNCEPE

HOPE 13 Au locuri rezervate la FINALA Campionatului Mondial de Fotbal, dar sunt încă BLOCAȚI în peștera Tham Luang. Operațiunea de salvare NU POATE ÎNCEPE
HOPE 13, operațiunea de salvare a tinerilor fotbaliști blocați în peștera Tham Luang din Thailanda a fost amânată. Vezi cum arată schema intervenției

Operațiunea de salvare a celor 13 tineri din peștera Tham Luang încă nu poate începe, deoarece aceștia nu sunt suficient de pregătiți pentru a parcurge cele două porțiuni inundate tunelului care i-ar conduce spre suprafață. „Nici o șansă ca să-i putem scoate astăzi,” a declarat Narongsak Osottanakorn, guvernatorul provinciei Chiang Rai. „Încă nu sunt în stare să se scufunde. Încercăm să-i învățăm, dar deocamdată e prea riscant. Totul depinde de ei, însă dacă musonul va aduce ploi în aceste zile, va trebui să reevaluăm situația și să-i scoatem cumva afară.”

Cel puțin două motive de îngrijorare au echipele de salvare. În acest weekend sunt anunțate ploi torențiale, care riscă să inunde zone din peșteră în care se află copiii, iar nivelul de oxigen din aerul pe care îl respiră a scăzut la 19%, față de 21%, cât ar fi normal. Ministrul de Interne al Thailandei este așteptat să sosească la locul intervenției, ceea ce le confirmă jurnaliștilor că intervenția nu va mai fi amânată prea mult.

Intervenția pregătită de autoritățile thailandeze, la care participă peste 1.000 de persoane din mai multe țări, era programată pentru noaptea de vineri spre sâmbătă. În principiu, cei 12 tineri fotbaliști și antrenorul lor trebuie să parcurgă, unul câte unul, un tunel de 1.200 de metri, inundat complet pe două porțiuni, pentru a ieși la suprafață. În câteva puncte, salvatorii au pregătit butelii de rezervă cu oxigen. O animație realizată de AFP arată cum ar trebui să decurgă operațiunea.

Din păcate, nu e totul atât de simplu cum ar părea privind imaginile AFP. „Condițiile din peșteră sunt deosebit de dificile,” a recunoscut șeful echipei de scafandri militari SEAL. Imaginile filmate în timpul pregătirii intervenției arată un tunel îngust, parțial inundat si dificil de parcurs.

De-a lungul tunelului de evacuare, există locuri prin care abia se poate strecura un singur om.

Cel mai îngust loc are dimensiunile de 72 de centimetri / 38 de centimetri. 

Nu este usor sa-i antrenezi pe cei 12 copii să se scufunde pentru a ieși din peșteră. Pe lângă că sunt slăbiți, iar vizibilitatea prin apa amestecată cu noroi e aproape zero, nu uitați că unui scafandru SEAL, cu înaltă pregătire, i-a luat 4 ore să ajungă la ei. Un comentariu postat pe twitter este și mai concludent. „În principiu, scufundările sunt periculoase și complicate,” scrie Andrew din Philadelphia. „Cu atât mai mult cele prin peșteri, în care și-au pierdut viața nenumărați scufundători. Iar băieții ăia nu știu nici măcar să înoate. Este ca și cum te-ai afla într-un avion Boeing 747, noaptea, prin furtună și – deodată – stewardesa vine la tine, care n-ai pilotat în viața ta decât avioane de hârtie și îți spune că trebuie să pilotezi avionul. Și nu trebuie să te sperii, fiindcă îți vor explica în câteva cuvinte cum se face asta.”

Un scafandru thailandez și-a pierdut viața vineri, în timp ce amplasa butelii de oxigen de rezervă în tunelul prin care vor fi evacuați copiii. În timp ce se îndrepta spre ieșire, Samarn Kunan (38 de ani) și-a epuizat oxigenul din butelie și a leșinat. A fost scos de colegi și resuscitat, dar nu s-a mai putut face nimic. Fost membru al scafandrilor Marinei thailandeze, el participa ca voluntar la operațiune. Moartea sa i-a impresionat pe toți cei care urmăresc povestea copiilor din peșteră. „- Mamă, de ce mor cei mai buni oameni? – Când ești într-o grădină, pe care floare o alegi? – Pe cea mai frumoasă. RIP” este unul din mesaje postate pe twitter.

Jurnalistul australian Daniel Sutton este uimit că salvatorii thailandezi găsesc momente pentru a-și îngiji freza.

Nu doar frizerii și-au făcut apariția, ci și voluntari care gătesc pentru oamenii din echipele de salvare.

Toată lumea ajută cu ceva. Până și copiii, care strâng gunoaiele de pe jos.

Într-un mesaj de simpatie pentru președintele Thailandei, conducătorul FIFA Gianni Infantino speră că tinerii fotbaliști vor fi salvați cât mai repede și a confirmat că le-a rezervat locuri în tribunele stadionului Lujniki din Moscova, pentru finala Campionatului Mondial de Fotbal din Rusia.

Marți, 3 iulie, un medic și o asistentă au fost ajutați de scafandri să ajungă la copii. Niciunul nu are răni grave, iar salvatorii au petrecut timp cu ei, pentru a le ridica moralul. „Copiii au fost hrăniți cu mâncare ușor de digerat, bogată în energie, vitamine și minerale, sub stricta supraveghere a unui medic”, a declarat amiralul Apagorn Youkonggaew, directorul Forțelor Navale Speciale.

Pe 28 iunie, o echipă a Marinei militare americane s-a alăturat operațiunii de salvare a copiilor din peșteră.

Doar unul din cei 13 copii din peșteră știe limba engleză și poate comunica cu salvatorii britanici din echipă. Abdul Sam-on este din Myanmar, dar părinții l-au trimis la școală în Thailanda. „În ce zi suntem?” a fost prima întrebare pe care i-a pus-o celui care i-a găsit.

Cu ajutorul Armatei, în peșteră au fost instalate tuburi speciale pentru a pompa apa din subteran. 160.000 de litri de apă pe oră au scos începând din 4 iulie, pentru a nu inunda zona unde sunt copiii.

Când au fost găsiți, copiii au cerut mâncare și – desigur! – să li se facă O POZĂ. Iată transcrierea primului dialog.

Pe 23 iunie, o echipă de fotbal de tineret: 12 copii cu vârste între 11 și 16 ani și antrenorul lor de 25 de ani au fost surprinși de o ploaie torențială și s-au adăpostit în peștera Tham Luang din nordul Thailandei. Nivelul apei din subteran a crescut, iar tinerii au rămas blocați în peșteră. Au fost găsiți în viață după 9 zile de căutări, în care au fost implicați sute de oameni. Iată momentul în care un scafandru al Marinei militare thailandeze a ajuns prima oară la ei.

 

Autor

Citește și