Prima pagină » Știri externe » Hugo Chavez a suferit o „hemoragie” în urma operației

Hugo Chavez a suferit o „hemoragie” în urma operației

Hugo Chavez a suferit o
Hugo Chavez, bolnav de cancer, a suferit o "hemoragie" în urma operației de marți din Cuba, au anunțat joi autoritățile din Venezuela, vorbind din ce în ce mai mult despre ipoteza unei incapacități a președintelui de a-și asuma funcțiile, relatează AFP.

Hugo Chavez, bolnav de cancer, a suferit o „hemoragie” în urma operației de marți din Cuba, au anunțat joi autoritățile din Venezuela, vorbind din ce în ce mai mult despre ipoteza unei incapacități a președintelui de a-și asuma funcțiile, relatează AFP.

„Procesul de recuperare cere (…) un anume timp din cauza” „complicațiilor” produse în timpul intervenției chirurgicale, în cursul căreia a suferit o „hemoragie”, a anunțat un comunicat citit în jurul orei 18.00 GMT (20.00 ora României) de ministrul Informațiilor Ernesto Villegas la televiziune.

Totuși, „pacientul prezintă o recuperare progresivă și favorabilă a valorilor normale ale funcțiilor vitale”, potrivit autorităților, care fac anunțuri zilnice privind starea de sănătate a președintelui, contrar a ceea ce s-a întâmplat în cazul precedentelor trei intervenții chirurgicale la care a fost supus după ce a fost diagnosticat cu cancer în iunie 2011.

„Este prevăzută administrarea de tratament adițional specific” pentru „recuperarea sa completă”, adaugă textul.

Intervențiile oficiale menționează un anume optimism în ceea ce privește însănătoșirea „comandantului Chavez”, dar autoritățile pregătesc totuși opinia publică în eventualitatea unei absențe prelungite a președintelui, care și-a pus amprenta asupra țării pe care o conduce de 14 ani și care ar trebui să depună jurământul la 10 ianuarie pentru un nou mandat de șase ani.

„Avem încredere că prin iubirea a milioane” de persoane, „comandantul se va face bine în curând și va veni să preia puterea până la 10 ianuarie. Dacă nu va fi cazul, poporul nostru va trebui să se pregătească să înțeleagă”, a declarat miercuri seara Villegas, reunoscând că ar fi „iresponsabil din partea lui să nege că este un moment delicat”.

Anterior, vicepreședintele și ministrul de Externe Nicolas Maduro, succesorul desemnat la președintelui, avertizase că perioada de convalescență a lui Chavez va fi „complexă și dificilă”, cerându-le venezuelanilor să fie „pregătiți cu seninătate” să înfrunte un scenariu „dificil”.

La sfârșitul săptămânii trecute, președintele Chavez a fost el însuși primul care a vorbit despre incertitudine în privința viitorului său, desemnându-și pentru prima dată un succesor și un moștenitor politic în cazul în care nu va mai putea să își asume funcțiile.

„Dacă se va întâmpla ceva care să mă facă să fiu declarat inapt în vreun fel, Nicolas Maduro (în vârstă de 50 de ani) este cel care își va asuma, așa cum impune Constituția, perioada” de interimat înaintea convocării unor noi alegeri, declara sâmbătă seara Chavez.

Niciodată de la preluarea puterii, în 1999, și de la diagnosticarea sa cu cancer în iunie 2011, președintele în vârstă de 58 de ani nu a avut în vedere oficial o retragere politică, în pofida a trei operații precedente și a tratamentului medical dificil pe care l-a urmat.

În opinia analistului apropiat puterii Nicmer Evans, care apreciază că retragerea președintelui poate să se producă de acum „în orice moment”, este o „obligație revoluționară, socialistă, bolivarian și chavistă să se planifice absența lui Chavez pe termen scurt, mediu și lung”.

Anterior, a vorbi despre „chavism fără Chavez era un tabu în interiorul chavismului, a îndrăzni să vorbești despre aceasta era aproape o trădare” față de liderul omniprezent, șef al statului, al Guvernului și al principalului partid al țării, Partidul Socialist Unificat din Venezuela (PSUV), a explicat, la rândul său, directoarea institutului de analiză Datastrategia, Carmen Beatriz Fernandez.

De acum, provocarea cu care se confruntă puterea este aceea de a „da viață Revoluției” fără principalul său artizan, care a chemat trupele să facă front comun în spatele lui Maduro, a adăugat ea. În cazul unei retrageri, vor trebui organizate alegeri în decurs de 30 de zile.

Totuși, „nici charisma și nici relația aproape religioasă care există între Chavez și o parte a poporului venezuelan nu se poate moșteni”, a avertizat editorialistul Vladimiro Mujica, în cotidianul de opoziție Tal Cual.

Și în timp ce „Comandantul”, înconjurat de rude, se recuperează la Havana, postul oficial de televiziune din Venezuela, VTV, difuza joi imagini de arhivă din cei 14 ani de președinție ai acestuia.

Președintele columbian Juan Manuel Santos a afirmat că țara sa are „cu adevărat nevoie” de Hugo Chavez pentru a duce la bun sfârșit procesul de pace cu gherila FARC, urându-i însănătoșire grabnică omologului său venezuelan.

La rândul său, președintele cubanez Raul Castro a subliniat „energia și tăria de caracter” a lui Chavez, într-un discurs de încheiere a sesiunii parlamentare.

Citește și