„IDIOTUL UTIL AL LUI PUTIN”?

Publicat: 05 04. 2015, 16:44

Premierul elen Alexis Tsipras se pregătește pentru o întâlnire cu omologul rus Vladimir Putin, în timpul unei vizite la Moscova în 8-9 aprilie, intenționând să semneze un acord economic pe trei ani între Grecia și Rusia, spre nemulțumirea liderilor occidentali, relatează Kathimerini.

Oficiali europeni de rang înalt și-au exprimat deja îngrijorarea că Grecia s-ar folosi de Rusia în negocierile cu creditorii internaționali pentru continuarea finanțării statului elen aflat în pericol să intre în criză de lichidități.

Un text de opinie din The Guardian avertizează, într-o analiză a apropierii Greciei de Rusia, că mișcarea lui Tsipras este riscantă și că premierul elen riscă să devină „idiotul util al lui Putin” – o trimitere la o expresie atribuită lui Lenin, care se referă la folosirea unor persoane în interesul Rusiei, indiferent de interesele proprii. Textul, AICI.

Surse guvernamentale elene au declarat pentru Kathimerini că autoritățile de la Atena sunt hotărâte să facă o politică economică și energetică multilaterală. În acest sens, obiectivul autorităților elene este semnarea unui plan comun de acțiune cu Rusia, în domeniul economiei, comerțului, cercetării și tehnologiei, pe termen de trei ani.

Tsipras nu pare să fie impresionat de îngrijorarea Occidentului față de un derapaj geopolitic al Greciei și nu intenționează să ascundă factori de dezacord, cum ar fi anexarea Crimeei de către Rusia, au arătat sursele.

Pe parcursul weekend-ului, politicieni germani și-au exprimat rezervele puternice avute față de vizita premierului grec la Moscova.

Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, l-a avertizat pe premierul elen să nu îndepărteze UE. Într-un interviu acordat publicației Hannoversche Allgemeine Zeitung, politicianul german a spus că „ar fi inacceptabil dacă Tsipras ar pune în pericol politica UE față de Rusia, în schimbul unui ajutor din partea acestui stat”.

Critici au venit și din partea ministrului german al Economiei, Sigmar Gabriel, care a spus publicației Rheinische Post că nu își poate imagina că cineva de la Atena ia în serios ideea de a întoarce spatele Europei pentru a cădea în brațele Moscovei.

„Nu suntem de acord cu sancțiunile impuse Rusiei”

Tsipras a declarat la sfârșitul lunii martie, agenției ruse de presă TASS, că Grecia nu mai susține sancțiunile impuse Rusiei de către Uniunea Europeană din cauza amestecului Moscovei în conflictul din Ucraina, el precizând că i-a informat deja pe liderii UE în legătură cu poziția guvernului elen.

„Nu suntem de acord cu sancțiunile. Cred că reprezintă un drum către nicăieri. Susțin punctul de vedere potrivit căruia sunt necesare dialogul și diplomația, ar trebui să ne așezăm la masa negocierilor și să găsim soluții la problemele importante”, a afirmat atunci Tsipras.

Premierul a apreciat că guvernele anterioare din Grecia nu au făcut tot ce puteau pentru a evita impunerea unor sancțiuni „fără sens” Rusiei, el arătând că rezultatul a fost impunerea embargoului inclusiv asupra produselor agricole din Grecia, ceea ce a afectat serios economia țării sale.

În acest sens, premierul grec a declarat că guvernul de la Atena ar putea să aibă o cooperare „substanțială” cu Moscova, care să îi permită să exporte produse agricole către Rusia. De asemenea, Tsipras a numit energia și turismul ca domenii în care Rusia și Grecia „ar trebui să vadă cum se pot ajuta una pe cealaltă”.

Grecia ar fi pregătită să naționalizeze băncile și bată monedă nouă pentru a evita falimentul

Grecia ar putea să naționalizeze băncile și să introducă o monedă în paralel cu euro pentru plata obligațiilor, dacă țările din zona euro nu renunță la o parte din cerințe pentru deblocarea de noi fonduri din împrumutul contractat de la UE, FMI și BCE, au declarat surse apropiate guvernului elen.

„Vom închide băncile și le vom naționaliza, după care vom elibera hârtii IOU (I owe You, îți sunt dator), dacă va fi nevoie, și stim cu toții ce înseamnă asta. Dar ceea ce nu vom face, va fi să devenim protectoratul UE”, au afirmat sursele menționate pentru The Telegraph.

Potrivit surselor, guvernul condus de Alexis Tsipras este hotărât să plătească la timp salariile și pensiile din sectorul public, chiar dacă nu va mai avea bani pentru rambursarea unei datorii de circa 450 milioane de euro scadentă pe 9 aprilie.

„Suntem un guvern de stânga. Dacă avem de ales între a plăti FMI și a plăti populației, nu este tocmai o dilemă dificilă”, a afirmat un reprezentat al guvernului.

Miercuri, guvernul de la Atena a informat creditorii că va rămâne fără lichidități pentru plata obligațiilor începând cu data de 9 aprilie și a cerut deblocarea necondiționată a ultimei tranșe din împrumutul extern, solicitare respinsă de partenerii internaționali.

Grecia mai poate accesa o tranșă în valoare de 7,2 miliarde de euro din programul de ajutor financiar în sumă totală de 240 de miliarde de euro încheiat cu Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional în 2010, însă creditorii au condiționat acordarea acestei tranșe de adoptarea unor reforme de austeritate.

„Vor să ne pună într-o poziție în care suntem nevoiți să dăm faliment în fața populației sau să semnăm un acord care este toxic din punct de vedere politic. Dacă acesta este scopul lor (al creditorilor – n.r.), atunci vor trebui să se descurce fără noi”, au afirmat sursele citate de The Telegraph.

Ministrul de Interne elen, Nikos Voutsis, a declarat miercuri că dacă Grecia va fi pusă în situația de a alege între plata datoriilor către FMI și plata salariilor, va alege a doua variantă.

Comentariul lui Voutsis a fost ulterior contrazis de un purtător de cuvânt al guvernului de la Atena, care a afirmat că Grecia nu va depăși termenul limită pentru plata datoriei către FMI.

Afirmația a fost reluată vineri de către un secretar de stat în Ministerul Finanțelor Dimitris Mardas, care a declarat că Grecia își va plăti datoriile scadente la timp.