Igor Dodon, politicianul care apără biserica, luptă împotriva homosexualilor și vrea apropierea de Moscova

Publicat: 14 11. 2016, 08:23

CITEȘTE ȘI: ALEGERI în Republica Moldova. Prorusul Igor Dodon câștigă prezidențialele în fața proeuropenei Maia Sandu

În paralel cu activitatea de bază a candidatului prorus, în perioada anilor 1997-2005, acesta a profesat ca lector în domeniul academic.

Începând din anul 2009, Dodon este deputat în Parlamentul Republicii Moldova, fiind inițial ales pe listele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM). În anul 2011, împreună cu Zinaida Greceanîi și Veronica Abramciuc a părăsit fracțiunea PCRM din Parlament, cei trei aderând ulterior la Partidul Socialiștilor. Igor Dodon este ales în același an președintele partidului.

În septembrie 2016 Partidul Socialiștilor îl desemnează pe Igor Dodon candidat al partidului la alegerile prezidențiale din 30 octombrie. Acesta a obținut 49,67% din voturi în scrutinul prezidențial din Republica Moldova, urmând să se confrunte cu Maia Sandu, un politician considerat proeuropean, care a primit 37%, în al doilea tur de scrutin.

Igor Dodon și-a exprimat în mod deschis și în repetate rânduri orientarea sa politică pro-rusă, aflată în opoziție cu orientările pro-europene, adoptate de coaliția democratică de guvernare. Imediat însă după rezultatele scrutinului prezidențial, Dodon a declarat: „Eu nu sunt împotriva Europei. În mod clar, nu voi permite ca R.Moldova să piardă regimul fără vize” la călătoriile în UE, a subliniat Igor Dodon. Fostul ministru al Comerțului, care anterior evocase ideea anulării Acordului de asociere UE/R.Moldova, semnat în 2014, a pledat apoi pentru aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică, explicând că va vrea „parteneriat strategic și relații bune” și cu Rusia.

În campanie, Dodon a stârnit o controversă afirmând că fosta regiune ucraineană Crimeea aparține Rusiei. Întrebat apoi ce părere are despre anexarea Crimeei, Dodon a precizat: „De facto, Crimeea este parte a Rusiei acum, dar, la nivel legal, anexarea nu este recunoscută de Occident, nici de majoritatea țărilor”, nici măcar de Republica Moldova. În opinia candidatului prorus, recunoașterea de către Chișinău a anexării regiunii Crimeea ar comporta „multe riscuri” în contextul crizei separatiste din Transnistria. Soluția pentru Transnistria ar fi „garantarea unui statut special” pentru regiunea cu populație majoritar prorusă, a apreciat Igor Dodon.

Igor Dodon a argumentat că „este singurul politician care vrea și poate restabili relațiile bune cu Rusia”, subliniind că „va proteja valorile creștine și familia tradițională”.

„Sunt un susținător al instituțiilor ecleziastice și am luptat împotriva culturii gay din societatea noastră”, a spus Dodon.