La solicitarea președintelui Parlamentului Andrian Candu și a deputatului PDM Sergiu Sârbu, Curtea Constituțională a decis suspendarea temporară lui Igor Dodon,după ce a refuzat să semneze decretele de promulgare a cinci proiecte de legi.
Unul dintre proiecte prevede marcarea concomitentă la 9 mai a Zilei Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial și a Zilei Europei. Al doilea proiect refuzat de Dodon este noul Cod al Audiovizualului, care decreta, printre altele, interdicția retransmiterii emisiunilor informative și politice din anumite țări printre care și Rusia. Președintele nu a semnat nici legea care transmite un teren de peste 5 hectare din centrul Chișinăului pentru construirea unei noi ambasade a Statelor Unite în Republica Moldova. Alte două proiecte legislative refuzate țin de reforma trupelor de carabinieri.
„Am fost nevoit din nou să fac lucrul în locul PreședinteluiIgor Dodon, exercitând interimatul pentru semnarea a 5 legi așteptate și importante. Curtea Constituțională a fost pusă în situația de a stabili interimatul a cincea oară pentru încălcarea Legii Supreme. Chiar dacă stă mai mult pe la Moscova, Igor Dodon ar trebui să-și amintească de cine a fost ales și că a devenit președinte în baza unor norme scrise în Constituție. Nerecunoscând legea din Republica Moldova, dânsul nu recunoaște acest stat și propriul mandat. Regret că pentru a cincea oară suntem în situația de a ne apără Constituția prin interimat,” a scris președintele Parlamentului Andrian Candu pe Facebook.
.
Igor Dodon a explicat pe Facebook motivele pentru care a refuzat promulgarea legilor și a promis că vor fi anulate după ce va câștiga alegerile parlamentare de anul viitor.
„Curtea Constituțională din nou a luat decizia de a transmite speakerului Parlamentului și/sau premierului dreptul de a semna cîteva legi, după ce eu am refuzat să semnez un pachet de legi antipopulare, adoptate de către majoritatea parlamentară care pleacă,” scrie Dodon pe rețeaua de socializare.
„Este vorba despre:
– noul Cod al audiovizualului, care presupune cenzura presei, în pofida prevederilor Constituției,
– legea privind vînzarea terenului fostului Stadion Republican pentru Ambasada SUA,
– legea privind redenumirea sărbătorii de 9 Mai în „Ziua Europei”,
– două legi cu privire la subordonarea Inspectoratul General de Carabineri Premierului, fapt ce subminează funcțiile constituționale ale Președintelui în calitatea sa de Comandant Suprem al Forțelor Armate.
Eu nu voi ceda în niciuna din aceste chestiuni și sunt sigur că poporul Moldovei mă va susține în acest caz. După alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, toate aceste legi vor fi anulate. Va fi formată și o nouă componență a Curții Constituționale.
Maxim Lebedinschi, purtătorul de cuvânt al lui Igor Dodon, susține că nu există motive pentru suspendare, iar sesizarea ar fi fost depusă la Curtea Constituțională cu încălcarea procedurii.
Potrivit hotărârii Curții Constituționale, cele cinci documente vor fi promulgate de președintele Parlamentului sau de către premier.
Până acum, Igor Dodon a fost suspendat de patru ori din funcție, pentru refuzul de a promulga legi sau de a numi miniștri propuși de actuala guvernare, iar obligațiunile sale au fost îndeplinite de președintele Parlamentului.
În urmă cu 10 zile Andrian Candu a lăsat de înțeles că Parlamentul ar putea chiar să-l demită pe Igor Dodon pentru încălcarea repetată a Constituției. La rândul său, șeful statului consideră deciziile prin care a fost suspendat drept un abuz comis de guvernare și de Curtea Constituțională.