Ilan Şor, liderul partidului de opoziţie cu același nume din Republica Moldova, a fost condamnat, în lipsă, la 15 ani de închisoare pentru furtul unui miliard de dolari din conturile unor bănci.
Omul de afaceri Ilan Şor, şeful partidului care îi poartă numele, de altfel, avea anterior o sentinţă, confirmată de Curtea de Apel de la Chişinău în ceea ce priveşte acuzaţiile de fraudă şi spălare de bani, într-un dosar cunoscut local drept ”furtul secolului”.
În ultimele luni, Şor s-a aflat în spatele unor proteste de stradă faţă de creşterea preţurilor, cerând demisia Guvernului pro-occidental al micuţei ţări aflate între Ucraina şi România, notează Reuters, preluat de news.ro.
Astfel, sentinţa de 15 ani de închisoare este dublă faţă de cea iniţială, de 7 ani şi jumătate de închisoare, dată de o instanţă inferioară în 2015. Curtea de Apel a dispus, de asemenea, confiscarea unor bunuri, echivalentul a 277 de milioane de dolari.
Apelul lui Şor a durat opt ani. În 2019, el a plecat în secret din ţară şi se crede că acum se află în Israel.
”Sistemul de justiţie a triumfat în sfârşit în ţara noastră”, a afirmat Olesea Stamate, parlamentar din partea partidului aflat la putere, PAS, anunţând pe reţelele sociale sentinţa.
Preşedinta pro-europeană Maia Sandu, aleasă în 2020 în urma unui angajament de a înlătura din rădăcini corupţia, a afirmat că sentinţa este vitală, ca o dovadă publică a faptului că se face dreptate.
”Era necesar pentru cetăţenii noştri, aşa încât cei care au furat să returneze banii şi justiţia să fie înfăptuită”, a declarat Sandu, într-o postare pe reţelele sociale.
Şor, al cărui partid deţine şase din cele 101 mandate din legislativul moldovean, a calificat sentinţa de joi ca ilegală.
”Această decizie nu mă afectează deloc şi nu o voi respecta”, a scris el pe Facebook. ”Va fi anulată la două zile după ce actualul regim va fi înlocuit”, a susţinut el.
Furtul din 2014-2015 de la trei dintre cele mai mari bănci din ţară se ridică la echivalentul unei optimi din producţia anuală naţională.
Fostul prim ministru al Republicii Moldova Vlad Filat şi omul de afaceri Veaceslav Platon au fost deja încarceraţi în legătură cu acest scandal, în care timp de mai mulţi ani banii au fost ”sifonaţi” în străinătate prin împrumuturi dubioase, schimburi de bunuri şi tranzacţii între acţionari.
Şor a fost asociat cu cel considerat creierul furtului, Vlad Plahotniuc, care a avut o puternică influenţă politică şi financiară, ca lider al Partidului Democrat.
În 2020, procurorii moldoveni l-au acuzat pe Plahotniuc de crearea unui grup infracţional organizat, şantaj şi fraudă, în legătură cu furtul.
Plahotniuc, ai cărui avocaţi neagă ca a fost implicat, a fugit şi el din ţară.