Tot mai multe lucruri ies la iveală despre regimul lui Aleksandr Lukașenko, după ce a câștigat al șaselea mandat, deși a fost cotestat de opoziție. După alegerile care au avut loc duminică, mii de protstatari au ieșit în țară să își arate nemulțumirea față de președinte și de corupția din țară, însă forțele de ordine au acționat în mod brutal pentru a dispersa mulțimile.
Contracandidata lui Aleksandr Lukașenko, Svetalana Tihanovsksaia, a fost nevoită să plece din țară, refugiindu-se în Lituania din cauza temerilor că viața ei și a familiei îi este pusă în pericol.
Încă de la primele proteste autoritățile au făcut mii de arestări și cel puțin doi protestatari au murit în timpul confruntărilor violente.
Într-o filmare difuzată de televiziunea publică din Belarus apare un grup de tineri care se află în detenție. Pe fundal se poate auzi o voce distorsionată care îi întreabă amenințător dacă vor mai contesta legitimitatea președintelui. Ulterior, fiecare protectatar în parte este filmat, și se poate observa că fuseseră bătuți, în timp ce spune că nu va mai protesta niciodată.
Se pare că doi din cei șase tineri arestați sunt din Ucraina iar ceilalți patru sunt Belarus iar o voce îi întreabă în limba rusă „Veți mai face din nou revoluție?”, răspunsul primit din partea unuia dintre reținuți fiind „Niciodată în viața mea”, alții spunând „Nu, niciodată”.
In #Belarus, the state TV is showing visibly terrified detained protesters. They were probably beaten up before their public promises to no longer take part in anti-Lukashenka #protests.
This is happening in #Europe in 2020. Just terrible.
— Alex Kokcharov (@AlexKokcharov) August 12, 2020
Aleksandr Vihor, un tânăr de 25 de ani, a fost bătut de trupele speciale din Belarus după ce fusese reținut în orașul Gomel. Familia l-a căutat zile întregi, dar l-a găsit la morgă, deși, potrivit declarațiilor făcute de mama lui, acesta nici măcar nu era interesat de politică și nu votase la scrutinul eelctoral de duminica trecută, potrivit tut.by.
De cealaltă, parte, autoritățile au anunțat printr-un comunicat că tânărul a murit după ce starea de sănătătate i se deteriorase „brusc” în timp ce se afla în detenție, deși nu a fost nunțată oficial data decesului, potrivit agora.md.
„El nici nu știa toți candidații la funcția de președinte, era departe de politică. Pe 9 august el a plecat la prietena sa peste noapte. Mi-a spus la telefon: Mamă, nu știu ce se întâmplă. M-au luat trei bărbați din OMON (trupele speciale – n.r.) și m-au băgat în mașină, nu știu unde mă duc. L-am sunat apoi la fiecare 20-30 de minute, dar numărul era indisponibil. Apoi băiatul m-a sunat și mi-a spus că i s-au luat amprentele și a dat mărturii ‘spuse în locul nostru’. Sunt ultimele cuvinte pe care le-am auzit de la fiul meu”, a povestit mama tânărului.
„L-au dus de la poliție la dispensarul psihoneurologic, iar cei de acolo l-au refuzat, au spus că nu e pacientul lor. Când l-au dus la alt spital, el era deja în moarte clinică”, a povestit și sora tânărului, Olga.
Până în prezent, membrii familiei nu au putut vedea trupul tânărului, însă bănuiesc că acesta a fost butut grav. Aceștia au depus o cerere la procuratură, solicitând deschiderea unui dosar penal.