National Geographic a reușit performanța de a realiza un documentar în cea mai securizată și modernă aeronavă a momentului, Air Force One, avionul prezidențial și totodată „perla” flotei aeriene a Statelor Unite ale Americii, scrie Business Insider.
Chiar și așa, momentul 11 septembrie 2001, atunci când președintele George W. Bush nu a reușit să se adreseze națiunii americane, deoarece nava nu dispunea de tehnologia necesară pentru acest tip de comunicare, a reprezentat momentul în care inginerii Grupului de Transport Aerian Prezidențial au realizat că avionul are puncte slabe. Tot atunci, Air Force One a fost ca un buncăr pentru șeful statului american, potrivit membrilor echipajului, care spun că, deși atacul a fost lansat din aer, cele mai multe pericole, pentru președinte ar fi fost la sol. În aceeași zi, pentru prima dată în istorie, aeronava a fost escortată de trei avioane de luptă F-16, până la aterizare.
nationalgeographic.com
Următoarea misiune de anvergură și top secretă a Air Force One a avut loc în 2003, când Bush a părăsit America în mare secret, pentru a sărbători Ziua Recunoștinței alături de militarii americani detașați în Bagdad.
În documentarul intitulat „La bordul Air Force One” se mai regăsesc imagini rare din interiorul avionulu,i dar și din hangarul aeronavei de la baza Andrews Air Force, unde tot timpul stă pregătit un avion geamăn, care să poată pleca oricând primul suferă cea mai mică defecțiune.
nationalgeographic.com
Fotografiile în premieră surprind „mansarda” avionului, care se găsește deasupra compartimentelor pentru călători și care cuprinde stații radio ascunse, antene de înaltă frecvență, precum și senzori care pot detecta eventualele atacuri. La bord, există săli de conferințe, telefoane albe neclasificate și altele, de culoare maro, securizate. În cabina de pilotaj, în plus față de pilot și co-pilot, există un inginer și un navigator.
nationalgeographic.com
nationalgeographic.com
nationalgeographic.com
nationalgeographic.com
nationalgeographic.com
whitehousemuseum.org