IMAGINI ȘOCANTE. Mărturisirile bărbatului care a oferit adăpost pentru 80 de protestatari din SUA: „Alergau ca să se salveze. Mi s-a părut normal să-i ajut” – VIDEO
Protestele față de nedreptățile din justiția americană determinate de arestarea controversată care a dus la moartea lui George Floyd iau amploare pe zi ce trece în Statele Unite ale Americii. Astfel, un bărbat din Washington DC a protejat 80 de protestatari, oferindu-le adăpost în casa lui în timpul unei intervenții făcute de autorități.
Rahul Dubey și-a deschis ușile pentru cei 80 de oameni și chiar le-a permis să rămână să doarmă celor care voiau să facă asta, relatează BBC.
„Am auzit țipete și oameni care cereau ajutor. Alergau să se salveze. Mi s-a părut normal să-i ajut”, a povestit bărbatul care locuiește pe o stradă blocată de polițiști.
Bărbatul care i-a ajutat pe cei 80 de protestatari oferindu-le adăpost: „Mi-au redat speranța!”
Unul dintre protestari chiar l-a întrebat dacă se pot odihni în locuința acestuia.
În imagini se poate vedea cum Rahul Dubey a deschis ușa casei, iar zeci de oameni intră unul după altul în timp ce pe stradă alții sunt gazați sau loviți cu bastoanele.
„Incredibil, sunt zeci de oameni care intră în casa aceea”, se aude pe fundal vocea uneia dintre persoanele care a filmat momentele de compasiune.
„Pe parcursul nopții, erau oameni în fiecare loc din casă. Toți erau necunoscuți. A fost minunat. Nu se cunoșteau, nu erau un grup de oameni apropiați. Erau oameni de diferite rase, culturi, orientări sexuale etc. Era America. Mi-au redat speranța”, a declarat bărbatul.
Mai multe persoane care au auzit despre gestul lui Rahul Dubey au lăsat în fața casei acestuia mai multe pancarde și bilete de mulțumire față de gestul lui și implicarea pe care a avut-o în cadrul protestului. Unii dintre ei chiar s-au oferit să îl ajute să facă curățenie în casă.
De exemplu, Reggie Gillumo, un artist care se ocupă și de curățenie, a mărturisit că a aflat despre gestul bărbatului de la mama lui.
„Mi-a atins sufletul gestul lui față de comunitatea din care fac parte”, a mărturisit acesta.
Momentele au avut loc după ce strada pe care locuiește bărbatul a fost închisă de polițiști la ambele intrări, iar zeci de oameni au rămas blocați în timp ce aceștia au intrat printre protestatari.
Potrivit declarațiilor oficiale, polițiștii au făcut aproape 200 de arestări în acea zonă și au declarat că își vor revizui modul în care acționează.
„Rămâne un eşec şocant”
Cazul George Floyd aduce în scenă și voci din politică despre care nu se mai știa nimic de ceva vreme. Fostul preşedinte George W. Bush a cerut Americii să îşi analizeze fără concesii „eşecurile tragice”, menţionând nedreptatea rasială ce subminează societatea civilă.
„Rămâne un eşec şocant faptul că mulţi afro-americani, în special tineri, sunt hărţuiţi şi ameninţaţi în propria ţară”, a scris George W. Bush într-un comunicat generat de criza provocată în societatea americană de moartea afro-americanului George Floyd, sufocat sub genunchiul unui poliţist alb din Minneapolis.
Proteste față de violența polițiștilor au loc și în capitala țării, Washington D.C. După ce săptămâna aceasta au avut loc confruntări violente în apropierea Casei Albe, Poliția a decis să monteze garduri în jurul Lafayette Park. Gardurile sunt păzite de un număr mare de polițiști pentru a evita noi confruntări.
Din când în când, mai mulți protestatari au încercat să dărâme gardurile, dar au fost împiedicați de către ceilalți manifestanți.