O eclipsă totală de Soare a fost vizibilă miercuri în Chile și Argentina, iar în alte regiuni ale lumii, aceasta a fost parțială.
Cunoscut și sub numele de eclipsă inelară, fenomenul are loc atunci când luna trece prin fața Soarelui, însă diametrul aparent al Lunii este mai mic decât cel al Soarelui, blocând cea mai mare parte a luminii Soarelui și făcând ca Soarele să arate ca un inel. O eclipsă inelară apare ca o eclipsă parțială peste o regiune a Pământului de mii de kilometri lățime.
Eclipsele de soare nu sunt fenomene neobișnuite. NASA, agenția spațială a Statelor Unite, estimează că două până la patru astfel de evenimente au loc în fiecare an, dar ele nu sunt vizibile din toate unghiurile de pe glob.
Eclipsa a fost una totală în regiuni din Chile și Argentina. De asemenea, o eclipsă parțială a fost vizibilă în Antarctica, Hawaii, Mexic, Noua Zeelandă și alte părți ale Americii de Sud, inclusiv Brazilia și Uruguay.
Aceasta a fost ultima eclipsă de Soare din 2024, anul următor va aduce două eclipse parțiale. Prima, pe 29 martie, va fi vizibilă în zone din Europa, Asia, Africa și America de Nord și de Sud. A doua, pe 21 septembrie, va fi vizibilă în Australia și Antarctica.
Următoarea eclipsă totală va avea loc pe 17 februarie 2026, arată Al Jazeera.
Sursă imagini: Profimedia