Prima pagină » Știri externe » Imagini surprinse în locuințe private din România, publicate pe site-ul denunțat de Marea Britanie

Imagini surprinse în locuințe private din România, publicate pe site-ul denunțat de Marea Britanie

Imagini surprinse în locuințe private din România, publicate pe site-ul denunțat de Marea Britanie
Imagini surprinse în locuințe private din România, publicate pe site-ul denunțat de Marea Britanie

Site-ul prezintă imagini din peste 250 de țări, inclusiv România. Cele mai multe camere web sau de supraveghere ale căror imagini sunt disponibile pe site se află în Statele Unite (4.591), urmate de Franța (2.058) și Olanda (1.576). România se află pe locul 32, cu 84 de astfel de camere. Un număr mic de imagini sunt disponibile inclusiv din țări precum Nicaragua, Pakistan, Kenya, Paraguay și Zimbabwe.

Majoritatea camerelor prezintă o imagine statică și nu par să funcționeze. Dar fiecare link vine cu ceea ce site-ul pretinde că sunt coordonatele GPS ale camerei, codul poștal, ora locală și o hartă care arată localizarea exactă.

Cele mai multe camere din România repertoriate de site sunt din București (52), Bacău (7) și comuna Daia din Giurgiu (4). Acestea sunt amplasate în locuințe sau curți private, în birouri, magazine sau pe stradă. O imagine surprinsă într-o locuință privată din București, de exemplu, prezintă un tânăr în propria bucătărie, în timp ce în alta apare un bărbat care lucrează în fața computerului, într-o companie din București.

Multe camere au fost instalate de persoane care vor să se bucure de o siguranță mai mare, întrucât pot folosi camerele pentru a-și monitoriza proprietatea de la distanță, prin Internet. Dar oferind acces public la aceste dispozitive, site-ul expune momente intime din viața oamenilor, subliniază CNN.

Acesta pretinde însă că motivele sale sunt acelea de a atrage atenția asupra problemei. Aceste camere nu au fost manipulate de hackeri. Proprietarii acestor camere folosesc parolele standard, din motive necunoscute, afirmă site-ul, care pretinde că își desfășoară activitatea în deplină legalitate.

„Acest site are ca scop să arate importanța setărilor de siguranță. Pentru a scoate camera de pe site și a modifica accesul din public în privat, singurul lucru pe care trebuie să îl faci este să schimbi parola din fabrică”, proclamă site-ul.

Potrivit BBC, camerele fabricate de compania chineză Foscam sunt cele mai numeroase, acestea fiind urmate de Linksys și apoi Panasonic.

Proprietarii camerelor de supraveghere sunt sfătuiți să folosească parole dificil de spart în locul celor standard care vin odată cu dispozitivul și sunt sfătuți să verifice echipamentul și să oprească accesul la distanță dacă nu au nevoie să le acceseze astfel.

Presa britanică a relatat joi că numeroase familii britanice sunt spionate online prin intermediul propriilor camere de securitate, invocând un site rusesc care prezintă scene preluate de la 600 de camere de supraveghere instalate în case, grădini, birouri, magazine, săli de sport și restaurante din Marea Britanie. Printre cele mai șocante imagini sunt cele care prezintă bebeluși care dorm în camerele lor.

Citește și