Imigranții români, motiv de polemică într-o dezbatere între vicepremierul Clegg și liderul UKIP

Publicat: 27 03. 2014, 12:34
Actualizat: 01 02. 2019, 16:17

Vicepremierul Nick Clegg, a cărui formațiune face parte din coaliția aflată la guvernare la Londra, a calificat drept „neadevărate” și o tactică de „înspăimântare” declarațiile liderului UKIP, care a avertizat anul trecut că 29 de milioane de români și bulgari „vor invada” Regatul Unit după ridicarea restricțiilor pe piața muncii.

În replică, Nigel Farage a reafirmat că o creștere a numărului de imigranți în Marea Britanie amenință locurile de muncă și salariile cetățenilor britanici. „Eu nu spun că 29 de milioane de persoane au dreptul să vină în Marea Britanie și susțin că în total 485 de milioane au dreptul necondiționat să lucreze în Marea Britanie”, a afirmat liderul UKIP.

El a declarat că aderarea țărilor din estul Europei la UE a afectat locurile de muncă a sute de mii de persoane din domeniul construcțiilor, în contextul „afluxului” de imigranți din aceste state în Marea Britanie.

 

 

Liderul liberal-democrat a subliniat însă că imigrația a fost benefică pentru economia Marii Britanii, susținând că serviciile de sănătate ar fi intrat „în colaps” fără muncitorii străini, și a respins, de asemenea, acuzațiile liderului UKIP privind imigrația necontrolată. „Eu nu vreau să văd cum oamenii își pierd locurile de muncă din cauza antieuropenismului lui Nigel Farage”, a afirmat Clegg.

Schimburile de replici între cei doi politicieni pe tema imigrației au continuat în cadrul dezbaterii, unde au fost abordate, printre altele, probleme referitoare la comerț, drepturile omului, sau referendumul în vederea viitorului Marii Britanii în UE.

Formațiunea UKIP a adoptat o poziție dură pe tema imigrației în contextul ridicării restricțiilor pentru muncitorii români și bulgari pe piața muncii din Marea Britanie.

De asemenea, UKIP susține și reconfigurarea relației Marii Britanii cu Uniunea Europeană, chiar ieșirea țării din blocul comunitar.

În schimb, vicepremierul liberal-democrat britanic Nick Clegg a generat nemulțumire, după ce a declarat că nu va exista un „aflux” de imigranți în Marea Britanie, în urma ridicării restricțiilor pe piața muncii pentru România și Bulgaria.