Rupert Murdoch și copiii săi au contribuit la înlăturarea guvernelor pe două continente și au destabilizat cea importantă democrație din lume
„Din punct de vedere istoric, puterea presei s-a amplificat lent, de-a lungul generațiilor, acesta fiind unul dintre motivele pentru care tinde să fie concentrată în familii dinastice. Familia Graham a deținut cotidianul The Washington Post timp de 80 de ani înainte de a-l vinde fondatorului companiei Amazon, Jeff Bezos. William R. Hearst III este încă președintele Corporației Hearst, ale cărei origini sunt legate de străbunicul său, baronul din industria minieră devenit senator SUA George Hearst. Cotidianul The New York Times este controlat de familia Ochs-Sulzberger de peste un secol. Prin comparație, imperiul Murdoch este unul relativ tânăr, dar ar fi dificil de argumentat că în lume există o familie cu afaceri în domeniul media mai puternică”, subliniază editorialiștii Jonathan Mahler și Jim Ruthenberg într-un amplu articol publicat în The New York Times Magazine sub titlul „Cum a remodelat lumea imperiul de influență al lui Rupert Murdoch”.
„Valul populist de dreapta care părea un fenomen cultural trecător în urmă cu câțiva ani s-a transformat într-o mișcare politică definitorie, perturbând ordinea mondială în ultima jumătate de secol. Nu imperiul mediatic al lui Murdoch a generat acest val. Dar, mai mult decât orice altă companie media, a permis apariția acestui val, l-a promovat și a profitat de pe urma lui. În țările de limbă engleză, companiile media ale familiei au contribuit la ascensiunea politicienilor demagogi marginali, la transfromarea etnonaționalismului în principalul curent de opinie și la politizarea termenului de adevăr. Rezultatele au un impact dur. Poate că nu a fost misiunea familiei să destabilizeze democrațiile din lume, dar aceasta a fost principala consecință lăsată în urmă”, notează editorialiștii după discuții cu 150 de persoane de pe trei continente pe tema activităților mediatice ale familiei Murdoch.
Rupert Murdoch, „fondatorul unui imperiu mediatic de nivel global care include Fox News”, a contribuit la înlăturarea guvernelor și la destabilizarea democrațiilor „în numeroase națiuni, subliniază autorii articolului, observând că postul Fox News a ajuns să fie asociat cu actualul titular de la Casa Albă, Donald Trump, și că membrii familiei Murdoch sunt considerați” obiect durabil de fascinație culturală” – o piesă de teatru, „Ink” („Cerneală”), despre ascensiunea lui Rupert Murdoch, urmând să fie lansată în curând pe Broadway.
„A percepe postul Fox News ca fiind un instrument al Casei Albe conduse de Donald Trump riscă să piardă din vedere imaginea mai largă. Ar fi mai precis spus că Președinția SUA – la fel ca birourile șefilor guvernelor din Marea Britanie și Australia – sunt doar unul dintre instrumentele pe care această familie le folosește pentru a exercita influență asupra evenimentelor de nivel mondial. Ce vor de fapt membrii familiei Murdoch? Dinamicile familiale sunt complexe, iar dinastiile mediatice sunt animate de diverși factori – imperative zilnice de afaceri, dorința de a transmite averea, un sens desuet al datoriilor civice. Dar operațiunile de nivel mondial ale familiei Murdoch sugerează o orientare dinastică diferită, una axată pe construirea unui imperiu în sensul original al termenului: cuceriri teritoriale”, subliniază editorialiștii, amintind că Rupert Murdoch a început afacerile cu un mic cotidian regional în Australia, fondat de tatăl său, Keith Murdoch, iar acum are afaceri internaționale, prin trustul News Corporation, divizat și administrat de copiii săi, în principal de Elisabeth, Lachlan și James Murdoch.
Editorialiștii notează că Rupert Murdoch încerca de mult timp să aibă o relație apropiată cu un președinte al SUA, stabilind că există asemănări puternice cu Donald Trump, ambii fiind interesați de construirea unor „imperii” corporative, de „putere” și influență”.
Victoria lui Donald Trump în scrutinul prezidențial a făcut familia Murdoch mai puternică decât a fost vreodată, dar disputele dintre James și Lachlan Murdoch riscă să scindeze compania
Conform surselor citate de NYTM, Rupert Murdoch discută frecvent cu Jared Kushner, ginerele lui Donald Trump, dar și cu președintele SUA, care este unul dintre admiratorii omului de afaceri din domeniul media. Însă linia politică a președintelui Donald Trump a evidențiat și disensiunile profunde între frații James și Lachlan Murdoch, în principal din cauza abordărilor editoriale față de imigranții musulmani și față de violențele rasiale din orășelul american Charlottesville.
Noua armă Fox / Acordul Disney a adus imperiului mediatic al familiei Murdoch un aparat de producere a știrilor cu politici editoriale de dreapta și condus de Lachlan
Acordul de achiziționare a companiei 21st Century Fox de către Walt Disney a condus la instalarea lui Lachlan Murdoch în funcția de director general al Fox Corporation.
Conform unui studiu publicat în martie, în cei 22 de ani de existență a postului de televiziune, efectul Fox News nu a fost niciodată mai accentuat. Astfel, doar 12% dintre telespectatorii postului Fox News cred că încălzirea globală este provocată în principal de oameni (comparativ cu 62% la nivelul populației generale a SUA), iar 78% cred că Donald Trump are cele mai mari realizări dintre toți președinții americani (comparativ cu doar 17% dintre americani în general).
În privința influenței, aceleași lucruri pot fi spuse despre efectele pe plan mondial ale activităților mediatice ale familiei Murdoch, observă editorialiștii NYT, menționând în primul rând „haosul generat de Brexit” care afectează Marea Britanie – respingerea de către Parlament a Acordului negociat de premierul Theresa May cu Bruxellesul, riscul ieșirii țării din Uniunea Europeană fără niciun acord, demonstrațiile de la Londra în favoarea unui nou referendum și posibilitatea ca un fost editorialist din trustul Murdoch, Michael Gove, să devină premier britanic. În Noua Zeelandă, „o altă consecință a fervorii etnonaționaliste amplificate de imperiul mediatic Murdoch” a fost atacul comis de Brenton Tarrant la două moschei, soldat cu 50 de morți. „Nu există o legătură directă între Tarrant și Sky Australia, dar criticii au făcut referire la retorica antimusulmană a postului de televiziune”, subliniază NYTM, amintind că într-o postare autorul atacului Tarrant a descris alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA ca fiind „unul dintre cele mai importante evenimente din istoria modernă”.
„În Statele Unite, ceea ce a rămas din imperiul mediac Murdoch se pregătește deja de scrutinul prezidențial din 2020, unul dintre primii pași fiind apropierea liniei editoriale a cotidianului The New York Post de cea a postului Fox News. Acest ziar era de mult timp primul citit de președintele Trump, fiindu-i adus la Casa Albă, dar acoperirea mediatică nu era favorabilă în mod uniform. În ianuarie, familia Murdoch l-a adus înapoi pe unul dintre foștii editori, Col Allan, (…), un vechi partener de golf al lui Trump (…)”, subliniază NYT, explicând că, la Fox News, finalizarea raportului Comisiei Robert Mueller privind ingerințele ruse este percepută ca fiind „începerea campaniei pentru realegerea în funcție a președintelui Donald Trump”.
Foto: Hepta