În an electoral, Alexandr Lukașenko îi zâmbește lui Vladimir Putin: „Nu mai sunt ultimul dictator din Europa”
După cum îi este obiceiul, mai ales în an electoral, președintele Belarusul, Alexandr Lukașenko, pendulează, în funcție de nevoile sale politice, în relația sa cu Vladimir Putin, despre care a glumit, nu o dată, că i-a luat titulatura de „ultimul dictator din Europa”. Vorbind pentru Bloomberg, Lukașenko, care conduce Belarusul de mai bine de 20 de ani și este cel mai longeviv șef de stat de pe continent, și-a repetat gluma favorită și a spus, cu referire la Rusia, că „nu mai este ultimul dictator din Europa”.
„Există dictatori puțin mai răi decât mine, nu? Sunt deja răul cel mai mic”, a comentat, zâmbind, Lukașenko, intervievat preț de două ore în noul său palat prezidențial.
Liderul de la Minsk, care a jucat rolul gazdei în negocierile pentru încheierea războiului din Donbas, s-a arătat profund tulburat de acțiunile Rusiei în Ucraina și a avertizat că Belarus nu va deveni o „provincie din nord-vestul” Rusiei.
Totuși, a spus el, SUA și aliații s-au înșelat crezând că Vladimir Putin vrea să recreeze un imperiu cu intervenția sa în Ucraina, dar, a nuanțat, este adevărat și că Putin reacționează emoțional când este provocat, motiv pentru care restul lumii trebuie să se comporte cu foarte mare atenție în relația cu Rusia.
Cu toate că Lukașenko este cel mai apropiat aliat al lui Putin și viceversa, asemenea ieșiri critice la adresa liderului de la Kremlin și a Rusiei în general nu sunt deloc neobișnuite. Ele au rolul de a le arăta oamenilor din Belarus că nu au un președinte marionetă, iar Putin a avut mereu grijă să îi lase lui Lukașenko suficient spațiu de manevră pentru a continua această alianță.
La sfârșitul acestui an, Alexandr Lukașenko va candida din nou la președinție – a cincea oară -, iar rezultatul nu este greu de prognozat: va câștiga, la fel cum a câștigat, cu procente complet nerealiste, și dățile trecute. Va câștiga și pentru că s-a asigurat că nu va avea o opoziție reală.
Într-o analiză publicată la 1 februarie, pe baza unui interviu realizat la Kiev, gândul a făcut un amplu profil al „ultimei dictaturi din Europa”, prezentând pe larg și relația dintre Belarus și Rusia, așa cum ne-a fost explicată de un belarus, membru al unui think-tank din Minsk.
CITIȚI AICI O ANALIZĂ GÂNDUL DESPRE „ULTIMA DICTATURĂ DIN EUROPA”
În ultimii ani, au tot existat tentative timide de deschidere către restul lumii, pentru a se reduce dependența de Rusia, ne-a spus Vadim Mojeiko, un tânăr analist intervievat de gândul în Kiev, care lucrează într-un think-tank independent din Belarus.. S-a văzut asta și din faptul că acordurile Rusia-Ucraina și negocierile pentru pace au avut loc la Minsk: „Guvernele europene înțeleg că Lukașenko e rău, dar știu că Putin e mult mai rău, așa că încearcă să lucreze cu Lukașenko. Și el glumește că nu mai e ultimul dictator al Europei, pentru că mai e și Putin. Iar Lukașenko nu se teme să facă asemenea glume pe seama lui Putin, fie și la televizor”, a explicat belarusul intervievat, care, indiferent dacă este adevărat sau nu că țara lui e ULTIMA dictatură, nu are nicio rezervă în a spune răspicat că este o dictatură.