În China, autoritățile vor să studieze „teama oamenilor de a avea copii”
Autoritățile din China urmează să efectueze un sondaj pentru a înțelege „teama oamenilor de a avea copii”. În ciuda eforturilor repetate de a încuraja oamenii să aibă mai mulți copii, rata natalității continuă să scadă.
Studiul va acoperi 30.000 de respondenți din 1.500 de comunități din 150 de județe, potrivit Centrului de Cercetare a Populației și Dezvoltării al Comisiei Naționale de Sănătate din China, scrie The Independent.
Sondajul își propune să analizeze „reticența și teama oamenilor de a avea copii” și să ofere date agențiilor publice pentru a îmbunătăți politicile de sprijin al fertilității. Acesta este primul sondaj după sondajul național privind familia și fertilitatea din 2021.
La rândul său, Biroul Național de Statistică a declarat că va efectua un sondaj la nivel național în perioada 10 octombrie – 30 noiembrie pentru a monitoriza schimbările populației.
Rata natalității din China este în scădere de la sfârșitul anilor 1980, după ce statul a introdus o politică strictă “o familie, un copil” pentru a încetini creșterea rapidă a populației.
În 2015, pentru a opri declinul populației, China a renunțat la politica copilului unic și a implementat stimulente financiare, cum ar fi scutiri de taxe, pentru cuplurile cu cel puțin doi copii.
În octombrie 2022, președintele Xi Jinping a declarat că creșterea ratei natalității este o prioritate națională.
Xi a declarat în cadrul Congresului Național al Partidului Comunist că guvernul său va „urmări o strategie națională proactivă” ca răspuns la îmbătrânirea populației țării.
Cu toate acestea, măsurile luate până acum nu par să fi avut un impact susținut, oamenii citând creșterea costului vieții ca unul dintre motivele pentru care amână sau resping complet ideea de a avea copii.
În 2023, populația totală a Chinei a scăzut pentru al doilea an la rând, și în aprilie 2023, India a trecut pe locul întâi în topul țărilor cu cea mai mare populație.
În septembrie 2024, oficialii chinezi din domeniul sănătății au declarat că se vor concentra pe promovarea căsătoriei și a nașterii de copii la „vârste adecvate” și au cerut responsabilități parentale comune care să-i ghideze pe tineri către „perspective pozitive asupra căsătoriei, copiilor și familiei”.
În prezent, autoritățile chineze iau în considerare planurile de majorare a vârstei de pensionare pentru angajații de la stat, din cauza forței de muncă în scădere. În septembrie, Congresul Național al Poporului a discutat un proiect de lege de a „crește treptat vârsta legală de pensionare”.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: