În ciuda riscului unei confruntări cu Rusia, SUA îndeamnă NATO să se implice în Siria și Irak

Publicat: 17 02. 2016, 18:52
Actualizat: 29 03. 2019, 11:29

Statele Unite îndeamnă Alianța Nord-Atlantică să se implice mai mult în operațiunile din Siria și Irak contra rețelei teroriste Stat Islamic, dar Germania și Franța se tem că o astfel de strategie riscă să conducă la o confruntare militară cu Rusia, informează site-ul agenției Reuters.

Toate cele 28 de state NATO participă deja la coaliția de 66 de țări coordonată de SUA care efectuează raiduri aeriene în Siria și Irak împotriva rețelei teroriste Stat Islamic.

Însă Statele Unite vor ca Alianța Nord-Atlantică să se implice ca entitate autonomă în operațiunile antiteroriste, prin furnizarea de echipamente și antrenarea forțelor din Siria și Irak.

„Merită să analizăm modul în care NATO, ca entitate, poate aduce o contribuție”, a declarat secretarul american al Apărării, Ash Carter.

Însă, pe fondul preocupărilor Rusiei privind extinderea NATO în estul Europei, Franța și Germania se tem că o implicare directă a Alianței în Siria ar putea fi considerată de Moscova o tentativă de consolidare a influenței. Și, în pofida acordului dintre SUA și Rusia pentru evitarea incidentelor aeriene în Siria, Parisul și Berlinul se tem că implicarea directă a NATO în operațiunile din Siria sporește riscul izbucnirii unui conflict militar, mai ales că aviația militară rusă este suspectată că atacă și insurgenți în Siria, nu doar poziții teroriste.

„NATO și Rusia nu ar avea un inamic comun în Siria”, a explicat un diplomat din cadrul Alianței Nord-Atlantice.

Ashton Carter a anunțat săptămâna trecută că Alianța Nord-Atlantică intenționează să se alăture coaliției internaționale conduse de SUA care atacă poziții din Irak și Siria ale rețelei teroriste Stat Islamic. „Grație conducerii asigurate de secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, acum analizăm posibilitatea ca Alianța Nord-Atlantică să se alăture ca membru coaliției internaționale împotriva rețelei teroriste Stat Islamic”, a declarat șeful Pentagonului cu ocazia reuniunii miniștrilor Apărării ai țărilor NATO.

Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, a avertizat recent că o intervenție terestră masivă în Siria a coaliției internaționale coordonate de Statele Unite riscă să declanșeze „un nou război mondial”. Întrebat, în cursul unui interviu despre propunerea Arabiei Saudite privind declanșarea unei operațiuni terestre masive în Siria, Dmitri Medvedev a răspuns: „Toate părțile ar trebui să se așeze la masa negocierilor, în loc să declanșeze un nou război mondial…”

O coaliție condusă de Statele Unite efectuează raiduri aeriene în Siria și Irak, vizând poziții ale rețelei teroriste Stat Islamic. Din coaliție fac parte țări precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franța, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudită și Turcia. Rusia a lansat, în septembrie 2015, raiduri aeriene în Siria, pentru susținerea regimului Bashar al-Assad. Statele Unite și NATO au acuzat Rusia că atacă poziții ale insurgenților susținuți de Occident. Moscova susține că vizează exclusiv poziții ale rețelei teroriste Stat Islamic.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant). Bilanțul conflictului depășește, conform estimărilor ONU, 250.000 de morți.