Constituția franceză nu acordă niciun statut partenerei președintelui Republicii, fie că acesta este sau nu căsătorit legal cu ea, iar funcția sa nedifinită dar uneori costisitoare a făcut deseori obiectul unor polemici, relatează AFP.
„Prima Doamnă”: expresia este totuși citată ad nauseam de toată presa în legătură cu vodevilul în care actori sunt președintele François Hollande, partenera sa Valérie Trierweiler și amanta secretă a acestuia, dar acest statut nu există în Franța. Protocolul nu prevede nimic pentru ea.
O singură mențiune apare în legătură cu soțiile președinților în arsenalul legislativ: este prevăzut ca odată devenite văduve, ele să primească o pensie, așa cum este cazul pentru multe profesii.
Această inexistență legală, totuși, este contrazisă de practică: partenera președintelui dispune de un birou și un secretariat la Elysée, oficial pentru a răspunde scrisorilor pe care le poate primi de la cetățeni, și ale cărui cheltuieli sunt suportate din bugetul președinției. Ea dispune, de asemenea, de gardă de corp.
În 2006, deputatul socialist René Dosière a alertat asupra faptului că soția lui Jacques Chirac, Bernadette, poate dispune fără control de mașinile și șoferii de la Elysée. Un an mai târziu, el s-a întrebat dacă Cécilia, care atunci era încă soția lui Nicolas Sarkozy, și-ar fi putut achita cheltuielile cu un card de credit al președinției.
Potrivit unei anchete recente a revistei VSD, Valérie Trierweiler ar costa statul 19.742 de euro pe lună, departe de cei 60.000 de euro pe lună cheltuiți de Carla Bruni-Sarkozy și cei 80.000 de euro cheltuiți de Bernadette Chirac.
Când președintele merge în vizită oficială în străinătate, eventuala călătorie a soției sale este suportată tot din bugetul președinției, la fel ca cea a invitaților de marcă pe care vrea să îi ia cu el.
Situația inedită a lui Valérie Trierweiler, care nu este căsătorită legal cu François Hollande, a ridicat probleme unor state mai riguroase din punct de vedere moral. Astfel, nu este prevăzut ca ea să îl însoțească pe președintele francez în timpul vizitei acestuia la Vatican, la 24 ianuarie.
Valérie Trierweiler, care nu îl însoțește pe François Hollande în toate călătoriile, ar trebui a priori să îi fie alături pentru vizita de stat din Statele Unite la invitația lui Barack Obama, prevăzută pentru 11 februarie. Nu s-a stabilit încă dacă ultimele episoade ale vieții private a președintelui francez vor schimba acest program.
Pentru a ieși din ambiguitate, unii promovează adoptarea unui statut al Primei Doamne, care să definească foarte precis funcția acesteia, locul și bugetul de care poate să dispună aceasta.
Alții, dimpotrivă, promovează o separare strictă între viața publică și viața privată a șefului statului, așa cum se întâmplă în multe țări occidentale. Ei văd în aceasta o garanție a modernității într-o societate în care cei divorțați și uniunile libere s-au multiplicat și în care soții sau soțiile personalităților politice nu își pun capăt propriei cariere profesionale.
François Hollande are el însuși o opinie pe acest subiect: „Nu se alege o familie”, a declarat el în 2012, înainte de a fi ales președinte.