În Japonia, un fost ministru al Apărării, foarte aproape să devină prim-ministru, după ce a câștigat alegerile din interiorul partidului

În Japonia, un fost ministru al Apărării, foarte aproape să devină prim-ministru, după ce a câștigat alegerile din interiorul partidului
Publicat: 27/09/2024, 12:25

Fostul ministru al Apărării din Japonia Shigeru Ishiba urmează să devină prim-ministru după ce a câștigat o luptă strânsă în a cincea – și ceea ce el a numit ultima – sa încercare de a prelua conducerea Partidului Liberal Democrat aflat la putere.

Ishiba, un politician veteran, în vârstă de 67 de ani, s-a impus în fața lui Sanae Takaichi, o naționalistă de linie dură, la finalul unora dintre cele mai imprevizibile alegeri din ultimele decenii, cu un număr record de nouă candidați în cursă, scrie Reuters.

Lupta pentru a găsi un înlocuitor pentru premierul Fumio Kishida a fost declanșată în august, când Kishida a anunțat că va demisiona în urma unei serii de scandaluri care au dus ratingul Partidului Liberal Democrat la minime record.

Ishiba, care se descrie ca “un lup singuratic”, a pierdut patru runde de alegeri anterioare la funcția de lider al partidului, din cauza unor opiniilor nepopulare și dispute cu colegii, dar el este de mult timp popular în rândul publicului larg. El a declarat însă că aceasta este „bătălia sa finală”.

Partidul Liberal Democrat a condus Japonia pe parcursul aproape întregii perioade postbelice, și liderul partidului devine aproape automat următorul premier, datorită majorității partidului în parlament. O sesiune specială a parlamentului este programată pe 1 octombrie pentru a-l vota pe Ishiba în funcție. Ishiba este așteptat să prezinte lista cu membri ai cabinetului în aceeași zi.

„Trebuie să credem în oameni, să spunem adevărul cu curaj și sinceritate și să lucrăm împreună pentru a face din Japonia o țară sigură, în care toată lumea să poată trăi din nou cu zâmbetul pe buze”, a declarat Ishiba, emoționat, într-un discurs adresat parlamentarilor din partidul său după aflarea rezultatului.

În condițiile în care Partidul Liberal Democrat se va confrunta cu alegeri generale în următoarele 13 luni, analiștii au declarat că alegerea lui Ishiba sugerează că unii membri ai partidului par să fi lăsat deoparte nemulțumirile personale pentru a profita de popularitatea sa.

Aceștia au „gravitat în jurul unei figuri populare care se descurcă bine în aparițiile media și nu se teme să își critice propriul partid atunci când crede că acesta greșește”, a declarat Jeffrey Hall, lector la Universitatea Kanda de Studii Internaționale.

Un dizident în propriul partid, dar popular în rândul publicului larg

Ishiba a intrat în parlament în 1986, după o scurtă carieră bancară. Opiniile sale exprimate direct i-au adus dușmani în Partidul Liberal Democrat, și el a fost marginalizat de prim-ministrul Kishida, devenind o voce disidentă în partid, dar cu un sprijin larg din partea membrilor de rând ai partidului, precum și din partea publicului.

Ishiba a provocat controverse în privința unor politici precum utilizarea sporită a energiei nucleare, un subiect controversat din cauza topirii devastatoare a centralei nucleare de la Fukushima în 2011, și și-a criticat partidul pentru că a ales să susțină decizia ca cuplurile căsătorite să nu aibă voie să folosească nume de familie diferite.

Ishiba se va confrunta cu o serie de provocări în Japonia și în străinătate

În Japonia, el se va confrunta cu nemulțumirea față de creșterea costurilor de trai, în timp ce partidul său este afectat de scandaluri. În străinătate, mediul de securitate din Asia de Est este volatil, alimentat de o China tot mai asertivă și de o Coreea de Nord înarmată nuclear.

Abordarea sa diplomatică față de cel mai apropiat aliat al Japoniei, Statele Unite, va fi în centrul atenției, având în vedere că el a solicitat în mod repetat o relație mai echilibrată cu Washingtonul.

În campania electorală, Ishiba a făcut apel la crearea unui NATO asiatic, o idee care ar putea stârni furia Beijingului și care a fost deja respinsă de un înalt oficial american ca fiind „pripită”.

Pentru a-și consolida puterea asupra unui partid fracturat, Ishiba va trebui să apeleze la o bază largă pentru a-și forma cabinetul, a declarat Rintaro Nishimura, asociat la The Asia Group Japan.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce ar face Ungaria dacă ar fi atacată de Rusia. Răspunsul șocant dat de un...
Filmul crimei din Mehedinți! Și-a ucis tatăl, apoi a sunat la 112 să anunțe dispariția...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Femeia din Bacău aflată în comă, care și-a revenit brusc și a început să cânte....
Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Gabi Bădălău, decizie RADICALĂ după ce a pierdut procesul cu Claudia Pătrășcanu! Ce urmează să...
Categoria de români care riscă să nu mai primească pensia începând cu 1 octombrie 2024
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se...
"I-a murit creierul" Cel mai monstruos culturist din lume a decedat. Ilia avea 36 de...
De ce furtuna care va lovi România la final de săptămână se numește “Ashley”! Ce...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Luminile de zi sau faza scurta? Ce trebuie să aprinzi când circuli pe șoselele din...
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Ultimele zile de PACE și primele zile de război în Europa
România a pierdut un monstru sacru. A fost cel mai iubit actor: A avut mare...
Trezi zile de urgie meteo. România va fi dată peste cap
Ea este femeia care și-a ”pedepsit” soțul pentru infidelitate cu o nouă iubită, care e...
"Ea era rece, moartă, iar el abia respira" Ana Maria a murit în beci, lângă...
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
Copiii lui Adrian Păunescu şi-au aruncat cuvinte grele: "Lăcomie, ipocrizie și minciună". Cum s-au împotmolit...
BANCUL ZILEI. Bulă, în pat cu fata unui fermier din Vaslui: - Bulă, încetează sau...
Evelyn Nesbit, primul topmodel din lume. „Prima zeiță a sexului din America”