ÎN MINTEA CRIMINALULUI. Cum a plănuit tânărul David S. atacul de la Munchen. „Nu e de mirare că avea așa ceva în camera lui”

Publicat: 24 07. 2016, 12:12
Actualizat: 11 10. 2016, 11:33

This browser does not support the video element.

Încercând să schițeze un portret inițial al tânărului, polițiștii și procurorii au arătat că nu există dovezi potrivit cărora ieșirea sa extrem de violentă care a cauzat atacul armat început în fața unui restaurant fast-food și continuat în centrul comercial ar fi fost motivată de convingeri religioase sau imigrație, probleme stringente atât în Germania cât și pe întreg continentul.

Anchetatorii au explicat că în urma perchezițiilor la domiciliul său au găsit articole din ziare cu răspunsuri ale poliției la alte atacuri armate, precum și ediția în limba germană a lucrării „Why Kids Kill: Inside the Minds of School Shooters”, un studiu aparținând unui psiholog american.

Atacatorul, născut și crescut la München, cu dublă cetățenie, atât germană cât și iraniană, s-a sinucis cu un singur glonț în cap, la câteva ore după ce a declanșat alerta. Acesta avea un pistol Glock de calibru 9 mm și un rucsac cu muniție înăuntru. Nu avea cazier judiciar și a apărut în înregistrările poliției de două ori, în 2010 și în 2012, doar ca victimă – o dată pentru că ar fi fost agresat de trei persoane mai tinere, iar apoi pentru că ar fi fost jefuit. Bărbatul fusese tratat pentru depresie.

Chiar dacă autoritățile nu i-au făcut public numele complet, acesta a fost identificat de vecinii săi drept Ali Sonboly, elev la o școală din apropiere, în vreme ce presa l-a numit fie David Ali Sonboly, fie Ali David Sonboly.

Cei mai mulți morți sunt tineri, ademeniți la restaurant prin intermediul unui cont de Facebook

Cei nouă oameni care au murit erau mai ales tineri: trei dintre victime aveau 14 ani, două 15, iar altele 17, 19, 20 și 45 de ani. Trei dintre cele nouă persoane decedate sunt femei, toate stăteau în zona orașului München. Din cei 27 de locuitori răniți, 10 sunt în stare critică, inclusiv un băiat de 13 ani.

Investigând activitatea sa online, polițiștii au descoperit că atacatorul a spart un cont de Facebook prin intermediul căruia a promis mâncare la prețuri extrem de mici pentru a-i atrage pe oameni la restaurantul fast-food unde au avut loc primele împușcături. Anchetatorii încearcă să-și dea seama și dacă ucigașul a avut în vizor în special oameni tineri.

După întâlnirea cu oficialii de rang înalt de la Berlin, cancelarul Angela Merkel a transmis populației că „noaptea de groază” a fost un traumatizantă pentru Europa, deja îndoliată după atentatele care au avut loc în această lună la Nisa, în Franța, și la Würzburg, ÎN Germania.

„Ne aflăm într-un doliu profund pentru toți aceia care nu se vor mai întoarce la familiile lor – pentru familiile, rudele, prietenii, pentru toți cei pentru care de astăzi lumea va fi goală și pustie”, a declarat cancelarul.

Merkel a precizat și că mulți nemți se întreabă, pe bună dreptate, dacă sunt în siguranță atunci când se află în locuri publice, dar, în același timp, a elogiat forțele de securitate germane, catalogându-le drept „fenomenale” și arătând că întreaga operațiune de cooperare între trupele germane federale și securitatea bavareză a fost „fără cusur”.

Atacul a avut loc chiar în ziua celei de-a cincea comemorări a masacrului comis de Anders Behring Breivik în Norvegia, un extremist de dreapta care a ucis 77 de oameni într-un atentat cu bombă și într-o ploaie de gloanțe. Întrebat despre o posibilă legătură cu acest caz, șeful poliției din München, Hubertus Andrä, a răspuns că „această conexiune este evidentă” și că ipoteza face parte din investigație.

Seria armei Glock a fost scrijelită, fapt care complică misiunea autorităților, a declarat și Robert Heimberger, liderul departamentului de criminalistică al poliției bavareze, într-o conferință de presă. Adolescentul nu avea permis port-armă.

În jurul orei 3:30 dimineața, forțele de ordine au percheziționat o clădire în care tânărul locuia alături de părinți și de fratele lui mai mic, în cartierul Maxvorstadt, în care se află în unele dintre cele mai renumite muzee de artă ale metropolei, acesta fiind și adiacent centrului istoric al orașului. Aceștia au confiscat echipament electronic, computerul băiatului, documente și alte materiale.

„Nu are nicio legătură cu Islamul. Totul s-a întâmplat pentru că a fost agresat de colegi”

Familia locuiește într-un apartament la etajul al cincilea, iar tatăl atacatorului este șofer de taxi, spun vecinii. „Întotdeauna a fost drăguț, blând, de ajutor”, l-a descris o fată de 14 care locuiește în vecinătate și merge la aceeași școală la care mergea și bărbatul de 18 ani, cea de pe strada Alfons, cerând să fie identificat doar după prenume, Safete. „Era politicos și prietenos”, spune aceasta.

Safete își amintește că l-a văzut pe atacator în apartamentul său, vineri pe la prânz, și că nu a salutat-o, așa cum făcea în mod normal. „Era foarte concentrat la hârtiile pe care le avea în mână. Nu s-a uitat în sus”, adaugă fata. Copila rememorează și că, la un moment dat, atacatorul a avut o discuție mai aprinsă cu un coleg de clasă „și a spus că va comite un atac armat”, dar a precizat că nu-și mai amintește cine este respectivul camarad sau data altercației.

Verișoara de 15 ani a lui Safete, Majlinda, merge la aceeași școală și spune că tânărul care a comis atacul a fost agresat de colegi atât la această instituție de învățământ, cât și la școala la care a mers înainte. „Nu are nicio legătură cu Islamul”, crede fata. „Totul s-a întâmplat pentru că a fost agresat”.

Atacatorul a deschis focul în jurul orei 5:50, ora Germaniei, într-un restaurant fast-food, iar ploaia de gloanțe a fost surprinsă într-o filmare care a făcut înconjurul rețelelor de socializare. Locul exact este cartierul Moosach, la circa patru kilometri nord-vest de centrul orașului. Apoi a traversat strada la centrul comercial Olympia și a continuat să tragă: acolo au murit cei mai mulți oameni. Mai apoi, pistolarul s-a îndreptat spre acoperiș, în zona unei parcări supraterane, de unde a început un dialog tensionat cu unul sau mai mulți oameni aflați la distanță, tot schimbul de replici extrem de dur fiind surprins într-un videoclip.

Una dintre persoane a perorat ofense la adresa turcilor, dar atacatorul a replicat: „Eu sunt german. Eu m-am născut aici și am crescut în zona Hartz IV”, cu referire la un nivel crescut al șomajului și al standardului de viață, ceea ce înseamnă că făceea parte din pătura de jos a societății.

„Nu e de mirare că avea în cameră un studiu despre tinerii criminali. Se pare că printre cei 10 bărbați dați exemplu în carte, acesta a recunoscut o suferință familiară”

După declanșarea alarmei, vineri seara, orașul München a fost pus sub stare de urgență, iar lucrurile au început să revină la normal sâmbătă, cu toate că unele zone ale metropolei au rămas într-un perimetru securizat. Transportul public a fost reluat, iar străzile au fost redeschise.

Situația a fost mult mai calmă decât vineri seara, atunci când forțele de ordine din oraș, cu sprijinul colegilor din alte zone din Bavaria și a unei unități antiteroriste federale, au inundat străzile. Pe fondul alertei maxime, în momentele în care autoritățile credeau, grești, se pare, că ar fi fost vorba despre trei atacatori rămași liberi pe străzi, 2.300 de polițiști au fost detașați în München. Până sâmbătă la orele prânzului numărul lor scăzuse până la 800, cu tot cu anchetatorii care lucrau la acesta caz.

„În acest moment vorbim despre un singur atacator, un atacator care s-a sinucis”, au transmis autoritățile sâmbătă. Primarul din München, Dieter Reiter, a lăudat poliția pentru „performanțele remarcabile” și a anunțat o zi de doliu, urmată de anularea tuturor festivităților, o zi în care steagurile Germaniei au fost coborâte în bernă.

Faptul că trupele de securitate au răspuns, aparent, eficient la situația dramatică de vineri seara ar trebui să limiteze orice fel de consecințe politice, a declarat Jacob Funk Kirkegaard, din cadrul Peterson Institute for International Economics in Washington pentru New York Times. „Ai crede că poporul german este consolat cu faptul că aparatul de securitate a fost disponibil și gata să acționeze”, a explicat acesta.

Deși orașul München este recunoscut ca fiind unul în care oamenii sunt extrem de deschiși și amatori de distracție, din punct de vedere politic Bavaria este o regiune conservatoare, iar liderii ei – inclusiv premierul Horst Seehofer – au fost în fruntea celor care au criticat politica laxă a lui Merkel în privința refugiaților. Gara din München, care a fost evacuată vineri seara, a reprezentat un nod important la sosirea în Germania a imigranților.

Klaus Hurrelmann, profesor de sănătate publică și educație la Hertie School of Governance din Berlin, care a scris introducerea pentru ediția germană a studiului găsit de polițiști în casa atacatorului, a explicat că acea lucrare analizează 10 criminali tineri, elevi în Statele Unite, pentru ca în final să descopere că aceștia aveau probleme psihice, au fost expus violențelor de toate felurile sau au avut acces la arme, fiecare dintre aceste aspecte fiind perfect valabil și în cazul atacatorului de la München.

„Nu e de mirare că adolescentul avea un astfel de studiu în camera lui”, a conchis Hurrelmann. „Se pare că printre cei 10 bărbați dați exemplu în carte, acesta a recunoscut o suferință familiară, pentru că se afla într-o situație similară”, crede academicianul.