În patria drogurilor, unei fetițe bolnave îi este refuzat tratamentul cu marijuana medicinală. „Este ultima ei șansă”
La fiecare oră, Grace Elizalde are o criză epileptică majoră, care îi face tot corpul să se cutremure și care o lasă de fiecare dată epuizată și inertă. Însă crize mai mici are cu sutele într-o singură zi, scrie Washington Post. După ani întregi în care au încercat fără succes o sumedenie de medicamente anti-convulsive, părinții fetei își mai pun speranțele într-un tratament experimental care i-a ajutat pe copiii americani aflați în aceeași situație, dar care în Mexic este interzis cu desăvârșire: uleiul de marijuana. Dar chiar dacă statele americane au aprobat astfel de medicamente, țara din care ajung cele mai multe stupefiante în SUA se opune cu îndârjire legalizării lor. Zeci de mii de mexicani au murit în războiul pe care statul îl duce cu cartelurile de droguri, însă în tot acest timp poziția guvernului față de aprobarea utilizării marijuanei în scopuri medicinale a rămas inflexibilă.
La începutul acestei luni, totuși, un judecător a decis că Guvernul din Mexic nu-i poate împiedica pe părinții lui Grace să importe medicamentul numit cannabidol pentru a-i trata crizele. Dacă familia poate obține medicamentul, Grace ar putea deveni prima persoană din Mexic care utilizează marijuana în mod legal. „Suntem contra-timp”, spune tatăl fetiței, Raul Elizalde. „Crizele devin din ce în ce mai puternice”.
Trăind în violentul oraș Monterey, unde două carteluri se bat pentru supremație, bărbatul înțelege foarte bine ce înseamnă războiul împotriva drogurilor. Atât tată lui, cât și cel al soției lui au fost răpiți de traficanți. Soția lui, Mayela, a fost jefuită în timp ce se ducea să o ia pe Grace de la școală. A fost nevoit să își închidă micul magazin în care vindea accesorii pentru păr, pentru că un cartel îi cerea în fiecare lună taxă de protecție. „Era teroare în cel mai pur sens al cuvântului”, spune el. Nici el, nici soția sa nu se văd drept activiști care susțin legalizarea drogurilor. Caută, pur și simplu, un medicament pentru a-și ajuta fetița și pe alți copii bolnavi. „Nu vrem să schimbăm sistemul sau ceva de genul ăsta. Este ultima noastră șansă”, le-a spus el jurnaliștilor Washington Post.
Graciela Elizalde s-a năsut pe 10 iulie 2007, aparent sănătoasă. Însă, în scurt timp, părinții ei aveau să vadă că nu este un copil ca toți ceilalți. Părea să aibă probleme cu auzul și plângea perioade lungfi de timp. Era alergică la foarte multe mâncăruri, precum porumbul, laptele, nucile, carnea de porc, căpșunile și citricele. Însă atunci când medicii au operat-o pentru reflux gastric și-au dat seama că fetița nu suferea de tulburări intestinale. În cele din urmă, a fost diagnosticată cu sindrom Lennox-Gastaut, o formă severă de epilepsie.
Mayela, mama fetiței, este inginer de meserie și a lucrat în domeniul dezvoltării economice, dar acum singura sa ocupație este să aibă grijă de Grace. Într-un tabel Excell a trecut toate pilulele anti-convulsive pe care fetița ei le-a luat de-a lungul timpului, de pe urma multora dintre ele suferind efecte adverse severe, precum pierderea vederii periferice, salivare incontrolabilă sau imposibilitatea de a mesteca. De la homeopatie și acupunctură până la medicamente de ultimă generație, au încercat aproape totul. Fetița a fost inclusiv operată pe creier, însă starea ei s-a înrăutățit.
Deși are opt ani, Grace este la nivelul de dezvoltare al unui bebeluș. Când încep crizele, Grace este legată într-un scaun, cu niște curele făcute de mătușa ei, pentru a nu cădea. „A avut atâtea crize încât nu s-a putut dezvolta. Am epuizat toate resursele cunoscute”, spune neurologul Saul Garza Morales, șeful departamentului de neuroștiine de la Institutul Național de Perinatologie. Singurul lucru pe care nu l-au încercat este marijuana.
Tatăl fetei ia în calcul inclusiv să cumpere uleiul de marijuana din Colorado și să îl transporta acasă în buzunar. „Dacă ne vor respinge cererile o voi face. Dar ceea ce încercăm noi este să facem lucrurile corect și legal. Pentru că, din punct de vedere medical, acest lucru ar putea ajuta copiii care sunt în aceeași situație”.
După multe demersuri, un judecător a dat dreptul familiei să importe marijuana pentru a-și trata fetița, o decizie istorică. Dar, această hotărâre nu le dă automat dreptul la tratament, de vreme ce să transporți marijuana peste graniță este ilegal. În plus, Guvernul mexican ar putea contesta decizia. Alte state sud americane, precum Brazilia, au autorizat însă importul produselor din matijuana în scopuri medicinale, ceea ce le dă părinților cu Grace motive să spere.