În premieră, statul este co-proprietarul averii imobiliare a Bisericii. În Grecia
După trei ani de recesiune și de tăieri drastice din toate sectoarele, a venit și rândul Bisericii Ortodoxe din Grecia să ajute țara altfel decât cu susținere morală și rugăciuni de criză. Premierul de la Atena, Antonis Samaras, a anunțat marți că s-a ajuns la un acord pentru crearea unei instituții care să folosească în scopuri comerciale bunurile imobiliare ale Bisericii, jumătate din profit urmând să revină statului și jumătate Bisericii Ortodoxe, informează Greek Reporter.
„Sfânta Dioceză a Atenei și statul grec au decis să înființeze imediat Compania comună pentru Exploatarea Proprietăților Imobiliare ale Biseriicii S.A. (EEAP, n.red.)”, a anunțat biroul premierului Samaras, care a precizat că decizia vine într-o perioadă extrem de importantă pentru societatea elenă. Mai mult, a adăugat cabinetul de la Atena, ideea datează încă din 2009 și îi aparține Arhiepiscolului Ieronimos al Greciei, scrie Daily Star.
Cadrul legislativ al noii instituții a fost creat de ministerele de Finanțe și al Educației.
Procedural, pasul următor este ca statul și Biserica să contribuie cu câte 300.000 de euro fiecare, pentru capitalul inițial al EEAP.
Pe urmă, toate proprietățile imobliare ale Bisericii vor fi transferate acestei companii, cu un contract de închiriere pe 99 de ani. Instituția va fi condusă de un board format din cinci oameni, după cum urmează: trei persoane desemnate de Ahiepiscopul Ieronimos, una din partea Ministerului de Finanțe și alta din partea Ministerului Educației.
Veniturile vor fi împărțite în mod egal între Biserică și stat.
Înființarea EEAP vine în condițiile în care a existat multă presiune politică și socială ca Biserica Ortodoxă din Grecia să ajute mai multe statul în acești ani cu grave probleme economice. Peste 100.000 de greci au semnat, la începutul lunii, o petiție online intitulată „Impozitați Biserica” și alte câteva zeci de mii au semnat o altă petiție, care cerea reducerea averii Bisericii.
În acest context, Ieronimos a încercat în numeroase ocazii să-i convingă pe greci că Biserica își plătește toate contribuțiile față de stat și e dispusă să dea mai mult, pentru a fi solidară, amintește Reuters.