Prima pagină » Știri externe » În săptămâna atentatului de la Paris, gruparea Boko Haram a MASACRAT 2000 de oameni în Nigeria. „De ce presa favorizează anumite tragedii?”

În săptămâna atentatului de la Paris, gruparea Boko Haram a MASACRAT 2000 de oameni în Nigeria. „De ce presa favorizează anumite tragedii?”

În săptămâna atentatului de la Paris, gruparea Boko Haram a MASACRAT 2000 de oameni în Nigeria. „De ce presa favorizează anumite tragedii?
Jurnalistul Kyle Davis de la elitedaily.com publică un comentariu în care se întreabă de ce presa din întreaga lume s-a concentrat în ultima săptămână aproape exclusiv asupra atacurilor teroriste din Franța și nu a băgat în seamă masacrul făcut de gruparea teroristă Boko Haram în Nigeria, unde au murit peste 2.000 de oameni.

”Lumea pare că a ratat acest eveniment. Cum e posibil să vedem în direct asaltul asupra atacatorului de la magazinul kosher din Franța, dar să nu remarcăm masacrul a mii de persoane? Conform Guardian, în presa africană e greu să găsești o sursă de încredere care să relateze despre acest eveniment, chiar și la câteva zile după ce s-a petrecut. Cele mai apropiate sedii ale unor televiziuni sunt la sute de kilometri distanță de Baga (n.r. orașul unde a avut loc tragedia)”, scrie Davis în editorialul intitulat ”De ce nu putem favoriza anumite tragedii”.

Jurnalistul explică faptul că gruparea teroristă Boko Haram a semănat atâta teroare în Africa, încât jurnaliștii preferă să ignore subiectul pentru a se proteja. ”E de înțeles, dar e exact ce vrea Boko Haram. Dacă știrile ajung mai greu, grupările teroriste au mai mult timp să comită atrocități. Vreți o dovadă? Atacul a avut loc pe 3 ianuarie și cadavrele încă nu au fost mutate”, spune Davis.

Jurnalistul îl condamnă și pe președintele nigerian Goodluck Jonathan, care și-a exprimat părerea despre atacurile de la Paris, dar nu a comentat încă atrocitățile din propria țară. ”El vrea să își mențină imaginea, în detrimentul păcii și al securității. E greu să te lupți cu teroriștii, SUA pot confirma, dar dacă liderul unei țări atacate refuză să bage în seamă această problemă, atunci lupta devine imposibilă”, mai spune Davis.

Jurnalistul consideră că marile instituții de presă din întreaga lume ar fi putut opri pentru cinci minute transmisia de la marșul din Paris, de duminică, pentru a spune lumii despre atacurile Boko Haram. ”A fost cel mai sângeros atac din istoria Boko Haram, iar grupul crește din ce în ce mai puternic. Dacă presa nu ne educă, trebuie să ne educăm singuri. Je suis Charlie, I am Baga”, încheie Davis.

Autor

Citește și