Prima pagină » Știri externe » În timp ce Europa se bate pe bani, instituțiile UE „varsă” 55.000 de dolari pe băutură. Câte sticle de vin sunt în cramele Uniunii

În timp ce Europa se bate pe bani, instituțiile UE „varsă” 55.000 de dolari pe băutură. Câte sticle de vin sunt în cramele Uniunii

În timp ce discuțiile cu privire la noul buget al Uniunii Europe și la introducerea unor noi măsuri de austeritate pentru anumite state deveneau tot mai aprinse, un europarlamentar austriac a lansat o întrebare „capcană" pentru oficialii europeni.

În timp ce discuțiile cu privire la noul buget al Uniunii Europe și la introducerea unor măsuri dure de austeritate pentru anumite state deveneau tot mai aprinse, un europarlamentar austriac a lansat o întrebare „capcană” pentru oficialii europeni.

Potrivit NY Times, Martin Ehrenhauser a vrut să știe câte sticle de băutură sunt stocate în pivnițele Comisiei și Consiliului European. Răspunsul, primit după patru luni, a fost cel puțin surprinzător: 42,789 de sticle de vin roșu, alb și vin spumant și aproape 2.000 de sticle cu băuturi spirtoase se află în depozitul instituțiilor europene.

„Am fost șocat. Nu m-am așteptat să aibă atât de multe sticle. Ar trebui să muncească, nu să bea”, a comentat Ehrenhauser, membru independent în Parlamentul European.

În total, Bruxellesul a alocat 55.000 de dolari în acest an pentru achitarea facturilor revenite la achiziționarea de băuturi. Cea mai scumpă sticlă de vin din cramă valoarează peste 60 de dolari, a precizat comisarul european al Administrației, Maros Sefcovi.

Cu toate acestea, Consiliul European a precizat că sumele de bani alocate pentru achiziționarea de vin au fost reduse în ultimii patru ani. Astfel, dacă în 2009 s-au cheltuit 115.000 de dolari în acest scop, în acest an suma va fi de 6.500 de dolari.

Un alt oficial care a luat atitudine atunci când viitorul buget al UE a fost adus discuție a fost premierul britanic David Cameron, care a acuzat că Uniunea „fură din buzunarele” cetățenilor. Acesta a amenințat că va vota doar propunerile de buget care nu presupun înghețarea cheltuielilor, precizând în același timp că susține organizarea unui referendum care să le permită britanicilor să decidă dacă ar trebui sau nu să părăsească blocul comunitar.

Marea Britanie nu este singura care are îndoieli cu privire la apartenența UE. Potrivit unui Eurobarometru, 52% dintre europeni nu au niciun sentiment față de UE, pe când în Marea Britanie, rata este de 53%.

În acest context, oficialii de la Bruxelles au admis că imaginea pe care o au nu este una bună, însă au precizat că percepția oamenilor asupra cheltuielilor făcute de instituțiile europene este una greșită. Totuși, potrivit sursei citate, doar 6% dintre cheltuielile totale ale UE revine celor 55.000 de angajați din administrația UE.

Mai mult, Comisia Europeană a propus inițial ca bugetul UE pentru perioada 2014-2020 să fie majorat cu 5%, însă ideea a fost rapid abandonată, în urma protestelor din Marea Britanie și din alte câteva state.

Citește și