Înainte de expirarea termenului dat de Madrid, liderul Cataloniei reacționează la ultimatumul Guvernului Spaniei. Apelul pe care îl fac separatiștii
„Atât eu, cât și Guvernul catalan vom reitera angajamentul în favoarea păcii, calmului și civilizației; democrația este sursa de inspirație pentru deciziile noastre”, a declarat Carles Puigdemont duminică.
Liderul Cataloniei nu a dezvăluit dacă va răspunde ori nu ultimatumului stabilit de Madrid, dar surse citate de postul catalan TV-3 au semnalat că Guvernul de la Barcelona va oferi o poziție mai elaborată decât un răspuns simplu cu „da” ori „nu”.
Guvernul Spaniei va prelua controlul asupra regiunii Catalonia în cazul în care șeful Guvernului catalan, Carles Puigdemont, va oferi un răspuns ambiguu privind independența regiunii, avertizează Juan Ignacio Zoido, ministrul spaniol de Interne. „Răspunsul liderului catalan trebuie să fie fără ambiguitate. Să spună da ori nu”, a afirmat Juan Ignacio Zoido într-un interviu acordat postului de radio Cope. „Dacă va da un răspuns ambiguu, înseamnă că nu vrea dialog, astfel că Guvernul Spaniei va trebuie să treacă la acțiuni”, a atras atenția ministrul spaniol de Interne.
Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a acordat miercuri seară Guvernului Cataloniei, condus de Carles Puigdemont, un termen de cinci zile pentru a clarifica dacă a proclamat sau nu independența, au declarat surse guvernamentale de la Madrid citate de cotidianul El Mundo. Carles Puigdemont trebuie să răspundă până luni, 16 octombrie, dacă a proclamat ori nu independența Cataloniei. În cazul în care premierul Cataloniei va răspunde afirmativ, Madridul îi va acorda un termen suplimentar, până pe 19 octombrie, pentru a reveni asupra proclamării independenței. Dacă Guvernul de la Barcelona își va menține poziția, Madridul va putea activa Articolul 155 al Constituției Spaniei, care prevede posibilitatea suspendării autonomiei Cataloniei.
Carles Puigdemont, premierul Cataloniei, a afirmat, marți seară, că regiunea și-a „câștigat dreptul la independență”, dar a pledat pentru lansarea de negocieri constituționale în următoarele săptămâni. După referendum, „Catalonia și-a câștigat dreptul de a fi un stat independent, de a fi ascultată și respectată. Nu suntem infractori, nu suntem nebuni, nu comitem un abuz, vrem doar respectarea dreptului la vot. Rezultatul referendumului a fost o majoritate absolută în favoarea independenței. Catalonia va fi un stat independent în forma unei republici”, a declarat Carles Puigdemont.
„Eu și Guvernul catalan propunem Parlamentului suspendarea declarației de independență pentru a fi lansat dialogul în săptămânile următoare. Suntem convinși că acest moment istoric necesită oprirea escaladării crizei. Există necesitatea puternică de a nu alimenta tensiunile; în același timp, în acest moment crucial, trebuie să fim toți uniți și să ne asumăm responsabilitățile. Violențele extreme comise de poliția coordonată de Madrid, fără precedent în Europa, nu au împiedicat votul catalanilor. Imaginile cu răniții vor rămâne mereu”, a subliniat Puigdemont.
Regiunea Catalonia a organizat pe 1 octombrie un referendum pe tema independenței considerat neconstituțional de Guvernul Spaniei și de Uniunea Europeană.