Înainte de „John Jihadistul”, a fost Osama bin Laden. IMAGINI RARE: Unde se ascundea liderul al-Qaeda în urmă cu douăzeci de ani
O casă primitivă, construită din chirpici și pietre. Peisajul este unul montan, iar zăpada acoperă pământul. Terenul accidentat nu reprezintă un obstacol pentru teroristul Osama bin Laden, care preferă să se facă plimbări lungi, alături de copiii săi, scrie CNN.
În 1996, Osama bin Laden se pregătea pentru un atac, în regiunea muntoasă Tora Bora din Afganistan. Fotografiile au fost prezentate la procesul împotriva locotenentului lui bin Laden, Khaled al-Fawwaz, care s-a ocupat de canalele de comunicație ale organizației teroriste din Londra, în anii 1990.
Al-Fawwaz va organiza primul interviu televizat al lui bin Laden, acordat jurnaliștilor CNN Peter Arnett și Peter Bergen, în 1997 și apoi lui John Miller de la ABC News, în 1999. Înainte de aceste apariții, al-Fawwaz a chemat un jurnalist palestinian, a cărui întâlnire cu Osama bin Laden este ilustrată într-o serie de fotografii rare.
În vizită la Osama bin Laden
Bin Laden a declarat război Americii și a dorit ca toată lumea să îi cunoască intențiile, mai ales țările arabe, scrie CNN. El a apelat la Abdel Barri Atwan, fondatorul și redactorul-șef al revistei arabe Al-Quds Al-Arabi. Atwan a fost primul jurnalist care a scris despre fatwa lui bin Laden, o declarație prin care teroristul condamnă SUA și prezența soldaților americani în Arabia Saudită. Acesta a publicat fatwa în august 1996 și în septembrie, al-Fawwaz i-a propus lui Atwan să realizeze un interviu exclusiv cu liderul jihadist.
„Mi s-a spus că bin Laden a fost încântat de articolul meu, i-a plăcut cum am scris și a dorit să mă cunoască”, a povestit Atwan într-un interviu acordat jurnalistului Bergen, pentru cartea sa, „The Osama bin Laden I Know”. „Am ezitat inițial, deoarece era foarte periculos”.
În noiembrie 1996, Atwan a ajuns în Afganistan. În imagini, Osama bin Laden, care nu împlinise 40 de ani, zâmbește și se plimbă alături de rudele sale. Fotografiile scot la iveală un alt lider important pentru ideologia jihadistă, Mustafa Setmariam Nasar, cunoscut și ca Abu Musab al-Suri, care a dispărut ulterior din atenția opiniei publice.
Bin Laden, originar din Arabia Saudită, a ajuns în Afganistan în anii 1980, pentru a participa la rezistența militară contra invadatorilor sovietici. Teoristul a început să organizeze acolo gruparea al Qaeda, „baza”, în jurul orașului Peshawar din Pakistan. În 1992, guvernul pakistanez l-a obligat pe bin Laden să plece din țară, alături de luptătorii săi.
Bin Laden s-a mutat apoi în Khartoum, Sudan, unde a fost salutat de noul regim islamist. După patru ani, în 1996, sub presiunea SUA, Sudanul l-a expulzat pe bin Laden. În mai 1996, acesta s-a stabilit în orașul Jalalabad din Afganistan. Fortăreața sa montană Tora Bora îi asigura o protecție suplimentară. Atwan a fost dus la bin Laden într-o Toyota roșie, care a circulat șapte ore pe un drum de munte și a purtat veșminte afgane, pentru a trece de filtrele de securitate.
Atwan s-a întâlnit cu bin Laden în peștera sa. Bin Laden prefera să folosească un decor de bibliotecă, pentru interviurile sale rare. La sfârșitul zilei, Atwan a fost nevoit să doarmă pe o pătură, întinsă peste o cutie de grenade. După cum se vede în fotografii, bin Laden purta întotdeauna o pușcă Kalașnikov asupra sa, de fabricație rusească. Camarazii i se adresau cu apelativul „Abu Abdullah”, „tatăl lui Abdullah”, fiul său cel mai mare. Atwan și bin Laden s-au plimbat timp de două ore în Tora-Bora.
În decembrie 2001, pe măsură ce soldații americani se apropiau, bin Laden a plecat din Tora Bora, ajungând în Pakistan, unde a fost „vânat” timp de zece ani de trupele SEAL, care în final l-au ucis. Atwan a demisionat de la conducerea cotidianului Al-Quds în 2013 și a vorbit despre călătoria sa într-o mărturie oferită la procesul lui al-Fawwaz. Al Fawwaz a fost condamnat în data de 26 februarie și ar putea primi închisoare pe viață.
Chiar și în Tora Bora, Atwan a considerat că bin Laden este expus în fața serviciilor secrete. În 1996, bin Laden plănuia deja atacurile teroriste asupra Americii, dar nu a discutat despre ele în interviu. „Era foarte optimist și nu m-aș fi gândit niciodată că va deveni cel mai periculos om din lume”.
Intelectualul jihadist
Abu Musab al-Suri seamănă „cu un irlandez”, dar s-a născut în Alep, Siria și a luptat în războiul anti-sovietic, după care s-a mutat la Londra, în anii 1990. Al-Suri era un apropiat al lui bin Laden și a fost acuzat că i-ar fi antrenat pe recruții al Qaeda, înainte de comiterea atacurilor de la 11 septembrie 2001.
În cele din urmă, al-Suri l-a criticat public pe bin Laden, deoarece ar fi transformat organizația al Qaeda într-una foarte ierarhică și ar fi fost interesat de publicitate și controlul absolut asupra discipolilor. Al-Suri și-a înființat propria tabără în Afganistan și a militat pentru „operațiuni spontane, puse la cale de persoane și celule din toată lumea, care să nu fie conectate între ele”.
Al-Suri și-a rezumat filozofia într-o „teză” de 1.600 pagini, publicată pe internet în 2004, mizând pe susținerea unor celule de cel mult 10 oameni și „lupi singuratici”. După atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, al-Suri s-a aflat pe lista celor mai căutați teroriști din lume, pe capul său fiind pusă o recompensă de 5 milioane de dolari. În 2005, al-Suri a fost reperat în Quetta, Pakistan și ulterior expulzat în Siria, unde a fost încarcerat. Potrivit unor informații neconfirmate, al-Suri ar fost eliberat în 2012. La zece ani de la arestarea sa, soarta lui al-Suri rămâne necunoscută.