Acest transfer „va avea loc sâmbătă dimineața”, a declarat pentru AFP Susan Dahill, însărcinată cu comunicarea pentru „Vocea 11 Septembrie”, un grup de susținere a victimelor atentatelor, care s-au soldat cu aproximativ 3.000 de morți, confirmând o informație publicată de ziarul New York Times.
Potrivit cotidianului, Primăria a trimis rudelor victimelor un e-mail în care le informează că serviciile medico-legale din oraș vor transfera la 10 mai rămășițele neidentificate, care vor fi păstrate sub Muzeul 11 Septembrie. Dintre cele 2.753 de persoane declarate dispărute la World Trade Center pe 11 septembrie 2001, 1.115 (aproximativ 40%) nu au putut să fie identificate, potrivit serviciului medico-legal din New York.
Autoritățile au recuperat 21.906 rămășițe umane în zonă, dintre care 7.930 nu corespund niciunei probe AND de la familii. Transferul va fi efectuat printr-o procesiune „sobră”, escortată de vehicule de poliție, pompieri și ale autorităților portuare din New York și New Jersey, potrivit The New York Times.
Nu vor fi organizate vreo ceremonie sau serviciu religios, iar niciun reprezentant al orașului nu va fi prezent, potrivit ziarului. „Vor putea fi prezenți numai membri ai familiilor, din cauza lipsei de spațiu”, a precizat Susan Dahill.
Muzeul atentatelor de la 11 septembrie va fi deschis publicului începând de la 21 mai, după cinci zile consacrate familiilor victimelor, persoane care munceau în Turnurile Gemene, supraviețuitorilor atentatelor și membrilor echipelor de intervenție.
Cu o suprafață de 10.210 metri pătrați, acest muzeu subteran de șapte etaje este situat între cele două bazine ale memorialului, deschis la 11 septembrie 2011 pe locul unde au fost comise atacurile.