Înarmarea Poloniei. „Ne vom procura rachete, elicoptere, vehicule blindate, submarine și drone”

Publicat: 20 03. 2013, 15:34
Actualizat: 02 02. 2019, 17:24

Polonia va cheltui în următorii zece ani suma de 140 de miliarde de zloți (33,6 miliarde de euro) pentru modernizarea armatei și pentru a se dota cu „forțe de disuasiune”, a declarat miercuri ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski, relatează AFP.

„Modernizarea forțelor armate este prioritatea noastră pentru deceniul viitor. În acest deceniu vom aloca aproximativ 140 de miliarde de zloți în acest sens. Vom construi forțe de disuasiune – ne vom procura rachete, elicoptere, vehicule blindate, submarine și drone”, a declart el prezentând în Parlament prioritățile politicii sale.

„Vom dispune de propriul sistem de apărare antiaeriană. Scutul nostru național, alături scutul american, va face parte din sistemul NATO. Alianța Nord-Atlantică rămâne, pentru noi, principalul garant străin al securității”, a mai spus Sikorski, subliniind că Statele Unite rămân principalul partener al Poloniei din afara continentului europan.

Statele Unite au anunțat vineri restructurarea programului antirachetă, prevăzând instalarea a 14 interceptori suplimentari în Alaska, cu scopul de a face față amenințării nord-coreene. În Europa, unde scutul este menit să blocheze tiruri dinspre Iran, programul vizează în continuare instalarea, până în 2018, a 24 de rachete de interceptare de tip SM3-IIA atât în România, cât și în Polonia.

În octombrie 2012, ministrul polonez al Apărării Tomasz Siemoniak a estimat costurile cu modernizarea armatei la aproximativ 24 de miliarde de euro pe termen de zece ani.

Polonia, o fostă țară comunistă cu 38 de milioane de locuitori devenită membră NATO în 1999 și a Uniunii Europene (UE) în 2004, urmează să își modernizeze rapid armata, unele dintre sistemele sale de apărare datând din perioada sovietică.

Spre deosebire de numeroase țări europene, Polonia, care și-a menținut creșterea economică pe timpul crizei mondiale, a păstrat un buget al Apărării la nivelul de 1,95% din PIB.