Elon Musk a distribuit pe platforma X o postare cu un screenshot al unei teorii conform căreia o „republică” liberă ar putea exista doar dacă deciziile sunt luate de către „bărbații de top” – iar femeile sau „bărbații cu testosteron scăzut” nu ar fi bineveniți în ea.
Teoria pare să fi fost concepută pe site-ul 4chan în 2021, de către un utilizator anonim, și sugerează că singurii oameni capabili să gândească liber sunt „masculii alfa de top” și „oamenii aneurotipici” și că acești „bărbați de top” ar trebui să conducă o „republică” care este „doar pentru cei care sunt liberi să gândească”, scrie The Independent.
„Oamenii care nu se pot apăra fizic (femei și bărbați cu testosteron scăzut) trec informațiile printr-un filtru de consens, ca mecanism de siguranță”, se arată în postare. „Doar masculii alfa cu testosteron ridicat și persoanele aneurotipice (hei, autiști!) sunt de fapt liberi să analizeze informații noi printr-un filtru obiectiv de tipul ‘este adevărat?’. Acesta este motivul pentru care o republică cu bărbați de top este cea mai bună pentru procesul de luare a deciziilor. Un regim democratic, dar o democrație doar pentru cei care sunt liberi să gândească.”
„Aneurotipic” nu este un cuvânt acceptat, dar se poate presupune că autorul original se referea la persoanele neurodivergente.
„Interesantă observație”, a comentat Musk, ca răspuns la postarea inițială.
Captura de ecran a teoriei fusese încărcată pe X de un cont numit „AutismCapital”, care postează adesea meme care atrag persoanele de dreapta și susțin ideile lui Musk. Autorul a scris că teoria este „cunoscută și sub numele de efectul Reich” – aparent o referire la Robert Reich, fostul secretar al Muncii, care a scris recent un editorial în The Guardian susținând că Musk este „scăpat de sub control” și trebuie oprit.
Nu este clar dacă Elon Musk a repostat teoria pentru că era de acord cu ea sau pentru că îl critica pe Reich. Musk tinde să se implice în teorii controversate pe platforma sa de socializare, deoarece el consideră că postările controversate și uneori ofensatoare de pe X fac parte din „libertatea de exprimare” și ar trebui să fie permise pe platformă – chiar și atunci când includ informații false sau înșelătoare.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: