Încă o veste proastă în dosarul Schengen. Norvegia amenință că se va opune aderării României și Bulgariei

Publicat: 03 08. 2013, 18:59
Actualizat: 29 07. 2014, 19:12

Norvegia s-ar putea opune aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, potrivit Radiovesti.ru, citat de presa bulgară. Motivul invocat de Oslo este că norvegienii se tem de un nou val de criminalitate.

Mai mult, un ONG din Norvegia a lansat o petiție împotriva accederii României și Bulgariei la Schengen, după scandalul intens mediatizat al evacuării unor tabere de romi originari din cele două țări.

Potrivit biroului de statistică al Uniunii Europene, Eurostat, există rețele infracționale române și bulgare în 15 state membre UE.

Și olandezii amenință cu veto

Cu două săptămâni în urmă, Bulgaria și, implicit, România au primit un nou semnal negativ în dosarul Schengen. Ambasadorul olandez în Bulgaria a transmis Sofiei că bulgarii nu vor adera în viitorul apropiat la Schengen, după cum gândul a scris AICI.

Bulgaria va accede la spațiul Schengen, însă nu în viitorul apropiat, le-a transmis ambasadorul olandez de la Sofia vecinilor de la sud de Dunăre, potrivit Novinite.

„Când vrei să îi dai cheile tale vecinului, trebuie întâi să ai încredere în el”, a explicat metaforic Karel van Kesteren, ambasadorul Olandei în Bulgaria. Diplomatul a explicat că Bulgria nu va fi pregătită să facă parte din Schenegn până ce politicienii săi nu se vor uni și nu vor îmbunătăți atmosfera generală în țară – o trimitere la criza politică și socială care a dus la proteste ample și la demisia guvernului Borisov.

Speranțe pentru România și invitații pentru Europa

Aflat recent în vizită oficială la București, premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a transmis un semnal încurajator privind o decizie pozitivă la finele anului pentru aderarea noastră la Schengen – doar cu frontierele aeriene, însă.

„Franța a acordat mereu o atenție sporită intenției României, a guvernului român de a adera la spațiul Schengen, însă, după cum știți, apartenența la acest spațiu presupune atât drepturi, cât și obligații. Prin urmare, dacă se vrea avansarea negocierilor și nu așteptarea unei etape următoare, este nevoie de pragmatism. De aceea, Franța a propus ca măsură imediată permiterea deschiderii frontierelor aeriene”, a afirmat Ayrault, într-un interviu pentru Digi 24, precizând că vede o decizie în „câteva luni”.

Invitat  la Gândul LIVE, Titus Corlățean spunea că „România îndeplinește criteriile de aderare la Schengen de trei ani, însă în ciclurile politice din Europa s-au întâmplat anumite lucruri”. „Olanda a recurs la un gest pe care îl putem numi astăzi șantaj. Am mai spus ceva, că acest proces a devenit necredibil. Continuăm demersurile, dar nu mai ridicăm standardul și așteptările atât de mult”, comenta la acea vreme Corlățean, reiterând poziția recentă a guvernului Ponta pe acest subiect.

Totodată, șeful diplomației române se arăta încrezător că, „dacă lucrurile merg ca acum, în mod normal la Consiliul JAI de la finalul anului ar trebui să fie luată o decizie”.

Lituania, statul care a preluat la începutul lunii iulie președinția Consiliului UE, a promis că va face tot posibilul pentru a facilita accederea României și Bulgariei la spațiul Schengen, însă „cazul este dificil” și este responsabilitatea celor două țări să facă suficiente progrese.

DĂ LIKE PAGINII GÂNDUL EXCLUSIV PENTRU JURNALISM DE CALITATE: REPORTAJE, ANCHETE, ANALIZE ȘI COMENTARII, NUMAI PE GÂNDUL EXCLUSIV