Încă se joacă viitorul României în SCHENGEN. În Austria, Nehammer refuză să guverneze alături de Herbert Kickl, câștigătorul alegerilor

Încă se joacă viitorul României în SCHENGEN. În Austria, Nehammer refuză să guverneze alături de Herbert Kickl, câștigătorul alegerilor
Publicat: 09/10/2024, 19:14
Actualizat: 09/10/2024, 19:15

Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen,  a declarat miercuri că nu poate încredința Partidului Libertății (FPO) formarea unui guvern, chiar dacă acesta a câștigat alegerile generale. Niciun alt partid nu dorește să guverneze alături de Herbert Kickl, șeful formațiunii naționaliste de extrema dreaptă. 

În schimb, a sugerat ca FPO și următoarele două partide, OVP și SPO, să încerce să depășească „blocajul” politic pe cont propriu.

Extrema dreaptă din Austria a câștigat alegerile, dar nu poate forma un guvern de coaliție

FPO a câștigat alegerile parlamentare în urmă cu 10 zile, cu un procent de 28,8%, insuficient pentru a crea o majoritate parlamentară care să-i garanteze intrarea la guvernare pe cont propriu. Victoria unui partid naționalist de extrema dreaptă fondat în anii 1950 de către un fost ofițer SS și politician nazist este totuși o premieră istorică.

FPO are nevoie de un partener de coaliție pentru a forma un guvern. Doar că Partidul Popular Austriac (ÖVP), partidul conservator de centru-dreapta condus de cancelarul Karl Nehammer, a lăsat deschisă posibilitatea unei coaliții cu FPO, care este eurosceptic și este deschis unei relații de prietenie cu Rusia.

Dar e o problemă – actualul cancelar refuză să guverneze cu Herbert Kickl, liderul formațiunii de extrema dreaptă. Nu dorește să fie nici cancelar și nici să facă parte din viitorul guvern. Kickl insistă că ar trebui să devină cancelar și că orice coaliție fără FPO ar fi o „coaliție a perdanților” și o „palmă dată alegătorilor”.

Nehammer a pierdut alegerile, dar negociază dintr-o poziție de putere

26.3% a obținut partidul cancelarului în funcție, un declin față de cât a obținut la alegerile precedente – 37% în 2019. Nehammer, controversat pentru că a respins aderarea României la spațiul Schengen, dar și pentru relațiile de prietenie desfășurate cu regimul dictatorului Vladimir Putin de la Kremlin, încă știe să negocieze. Andreas Babler, liderul Partidului Social-Democrat din Austria (SPO), refuză categoric orice alianță cu naționaliștii din FPO, catalogați drept „naziști”. SPO a obținut 21% la alegerile de acum 10 zile.

„Este o situație absolut nouă să existe un câștigător al alegerilor cu care, evident, niciun alt partid nu vrea să guverneze. Discuțiile mele (cu liderii partidelor) de ieri și alaltăieri mi-au întărit și mai mult această impresie… Un blocaj clasic”, a declarat președintele Alexander Van der Bellen, care supervizează formarea guvernelor, într-un discurs televizat după discuțiile individuale cu liderii celor cinci partide parlamentare.

Deoarece nicio coaliție nu ar putea avea majoritate fără două dintre cele trei partide principale, Van der Bellen le-a acordat liderilor celor trei partide FPO, ÖVP și SPO un termen limită pentru a negocia o coaliție până la sfârșitul săptămânii viitoare, scrie Yahoo News.

Ce coaliție ar putea favoriza aderarea României la Schengen

O coaliție de dreapta și extrema dreaptă nu i-ar ușura procesul de aderare al României în Spațiul Schengen – terestru. Cancelarul Nehammer s-a opus în mod repetat.  Kickl nici atât – este susținător al conceptului politic „Remigrație”: întoarcerea forțată a imigranților de altă origine decât cea europeană, inclusiv a copiilor acestora,  în țările de origine, indiferent de cetățenie. Este considerat drept un proces de purificare etnică.

„Am comunicare directă, are o comunicare directă ministrul de Interne, are o comunicare directă ministrul de Externe şi continuăm, prin familia social-democrată, să avem o presiune cât mai mare pe decizia de aderare la Schengen anul acesta. Eu cred că în perioada următoare vom veni cu veşti bune pentru România. Am şi eu o comunicare directă cu cancelarul Nehammer”, a declarat Marcel Ciolacu, la Biroul Electoral Central.

Politologul Cristian Pârvulescu consideră entuziasmul președintelui PSD Marcel Ciolacu ca fiind exagerat, estimând șanse mici ca România să adere terestru la Schengen în următorii cinci ani:

„Nu cred în șansele României de a intra în Schengen, terestru, până la sfârșitul anului, nu le exclud, dar nu sunt deloc convins că s-ar putea întâmpla acest lucru, pentru că niciun guvern nu este sigur și stabil, iar problema migrației va rămâne în continuare una importantă în Austria, deci alegeri anticipate pot avea loc și extrema dreaptă poate câștiga și mai mult. Este foarte complicat. Nu știm când se va forma Guvernul în Austria și nu știm ce rol vor avea Partidul Libertății și Paridul Popular în viitoarea guvernare”.

Werner Kogler, vicecancelarul Austriei și liderul Partidului Verde Austriac, și-a exprimat sprijinul său public în susținerea integrării României în Spațiul Schengen.

Sursa Foto: Profimedia 

Citește și: Extrema dreaptă CÂȘTIGĂ în fața lui Nehammer, în alegerile din Austria. Cum este influențată aderarea României la spațiul Schengen

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 luni a rămas blocată într-o mașină în Petroșani. De ce părinții...
Delia Matache reacționează după derapajul Andrei Măruță: „Ești…” + Mesajul ei GENIAL pentru fanii care...
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la...
Cine sunt milionarii care au cumpărat sute de apartamente la Nordis. 152 de procese au...
Se schimbă data la care vor fi livrate pensiile în luna octombrie! Anunțul care îi...
Dezvăluiri incredibile: Lisa Marie Presley și-a ținut fiul mort pe gheață, în casă, timp de...
VIDEO. Ciucă, luat în râs după poanta cu Ciolacu. Tudose: „Doamne apără și păzește, ăsta...
BREAKING | Andrei, un tânăr farmacist de 29 de ani, s-a sinucis din cauza datoriilor...
Cadastru GRATUIT pentru românii din sute de comune din țară. Lista completă a localităților
Satele care rămân fără angajați. Gishan și-a lăsat jobul de profesor din Sri Lanka și...
De ce s-a sinucis Andrei, tânărul din Vaslui care s-a spânzurat în pădure
Eveniment inedit petrecut în Gara de Nord din Timișoara. O femeie a născut cu ajutorul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Actele pe care E OBLIGATRIU să le prezinți, în 2024, dacă te oprește Poliția
Negrescu cere Schengen terestru pentru România: Decizia se poate formaliza uşor la nivel tehnic
Descoperire extraordinară în EGIPT! Un sicriu în alt sicriu ascunde...
Ungaria, la ani lumină de România. Ungurii ne-au luat fața și ne dau iar lecții
Serialul de pe Netflix care a fost anulat. Fanii, lăsați în suspans
Nicolae Stanciu și Ianis Hagi au primit cadouri emoționante de la suporteri. Ce mesaje le-au...
„Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor!” Florin Piersic, cu ochii plini de lacrimi,...
Gabriela Cristea sare în apărarea fiicelor sale. “Nu mai faceți diferențe între copiii mei!”
Pepe și Raluca Pastramă, în fața instanței! Cum a reacționat artistul la tribunal: "Nu pe...
BANCUL ZILEI. Chiar dacă are păduchi, Bulă merge la școală: – De ce te scarpini?
Oamenii de știință au folosit un algoritm care imită mucegaiul pentru a modela Universul