Încă un jurnalist american decapitat în Irak. ACELAȘI CRIMINAL?

Publicat: 11 09. 2014, 09:43
Actualizat: 01 02. 2019, 15:22

O nouă înregistarare în mijlocul deșertului. Un bărbat în genunchi, ras în cap și îmbrăcat în haine portocalii. Lângă el, în picioare, un bărbat în negru, doar ochii ieșindu-i de sub cagulă. Arma pe umăr, cuțitul în mână. Același mesaj pentru Obama. Al doilea în ultimele două săptămâni. La sfârșit, un alt bărbat în galben, o nouă amenințare.

Marți seară, Statul Islamic, cumplita grupare teroristă care vrea să formeze un califat acoperind teritorii din Siria și din Irak, a revendicat, într-o înregistrare, execuția celui de-al doilea jurnalist american apărut în clipul cu decapitarea lui James Foley. Este vorba despre Steven Sotloff (31 de ani), răpit în august 2013, în Alep, Siria.

UPDATE 12:45 Într-o conferință de presă susțină în Estonia, împreună cu președintele Toomas Hendrik Ilves, Barack Obama a vorbit despre decapitarea lui Steven Sotloff, transmițând un mesaj de compasiune familiei lui și condamnând asasinarea americanului: „Nu vom fi intimidați”, le-a transmis președintele american jihadiștilor din Statul Islamic.

UPDATE 12:00 Casa Albă confirmă autenticitatea înregistării cu decapitarea lui Steven Sotloff

Ultimele lui cuvinte: „Sunt Steven Joel Sotloff. Sunt sigur că știți exact cine sunt și de ce apar în fața dumneavoastră. Și acum, mesajul meu: Obama, politica externă a intervenției americane în Irak ar fi trebuit să apere viața și interesele americanilor. Atunci cum de trebuie să plătesc cu viața mea prețul intervenției tale? Nu sunt și eu cetățean american? Ai cheltuit miliarde de dolari din bani publici și am pierdut mii de soldați în luptele împotriva Statului Islamic. Deci, unde este apărarea interesului american în reânceperea acestui război? Din puținul pe care îl știu despre politica externă, îmi amintesc când nu puteai câștiga alegerile fără a promite că trupele noastre vor fi aduse înapoi din Irak, din Afganistan și că Guantanamo va fi închisă. Iată-te, Obama, foarte aproape de finalul mandatului tău și nu ți-ai îndeplinit nici una dintre aceste promisiuni. Iată cum ne conduci pe noi pe toți, poporul american, în mijlocul unui foc uriaș”.

Lângă el, bărbatul în negru care pare să fie, după voce și statură, același britanic poreclit „John” despre care se crede că l-ar fi decapitat și pe Foley: „Am revenit, Obama, și am revenit din cauza politicii tale externe arogante”, spune el în timp ce gesticulează cu cuțitul din mâna stângă.

Respectând scenariul primului clip, cel cu Foley, jihadiștii încheie înregistrarea cu o altă amenințare: următorul ucis, spun ei, va fi un ostatic britanic.

Călăul „John”

Rapperul britanic Abdel-Majed Abdel Bary, în vârstă de 24 de ani, al cărui tată ar fi fost un apropiat al lui Osama bin Laden, este unul dintre principalii suspecți în ancheta privind identitatea jihadistului care l-a decapitat pe jurnalistul american James Foley, conform The Independent și Sunday Times.

Ulterior, The Guardian scria, citând un fost ostatic și surse din interiorul anchetei, că fanaticul care l-a ucis pe Foley ar fi un londonez supranumit „John”, care se ocupă de păzirea ostaticilor străini ai grupării teroriste.

Un expert a comparat vocea din imaginile cu Foley cu melodiile rap ale lui Bary și susține că a decoperit „mari asemănări” între acestea.

Până anul trecut, când ar fi părăsit țara pentru a se alătura Statului Islamic, Bary ar fi locuit în vestul Londrei, alături de mama sa și de cinci alți membri ai familiei lui.

Totuși, nu este foarte clar în acest moment dacă bărbatul cu cagulă care vorbea cu accent britanic în clipul cu Foley a fost și cel care apare în același clip decapitându-l pe jurnalist. Unii experți susțin că înregistrarea video ar putea să fie un montaj, execuția având loc după încheierea filmării. Există unele sugestii potrivit cărora bărbatul care vorbea cu accent londonez în înregistrare ar putea fi folosit în scopuri propagandistice și ar putea să nu fie ucigașul jurnalistului și, de altfel, nici al lui Sotloff.

FOTO: Nicole Tung/AFP/Mediafax

Reacții după „al doilea mesaj către America”

Din momentul în care înregistrarea cu Sotloff a apărut pe Internet, reacțiile de condamnare a acestor execuții vin necontenit din toate cancelariile occidentale, din redacțiile de știri din toată lumea, solidare cu acești jurnaliști răpiți în timp ce își făcea meseria și executați fără vină. Reacții la fel de puternice pot fi găsite în acest moment și pe rețelele de socializare din partea oamenilor obișnuiți care au aflat de posibila moarte a lui Sotloff.

Inclusiv Ministerul de Externe român a reacționat, printr-o postare pe Twitter. „Aparent, este un al doilea jurnalist american ucis de extremiști. Comunitatea mondială liberă și democratică nu va ceda în fața aceastei tiranii oribile”, reacționează MAE.

Marea Britanie a fost solidară cu Statele Unite în exprimarea „dezgustului” față de noul video. „Asasinarea jurnalistului american Steven Sotloff de către teroriștii Statul Islamic (SI), la câteva zile după cea a lui James Foley, constituie, dacă se confirmă, o crimă abominabilă”, a declarat marți și ministrul francez de Externe, Laurent Fabius. Lui i-a urmat și președintele francez, Francois Hollande, care a condamnat „cu groază, dacă se confirmă, execuția abominabilă a unui american (…). Este un act barbar (…) care relevă natura infamă a SI”.

„Suntem foarte indignați de informațiile provenind din Irak cu privire la uciderile teribile ale unor civili”, „inclusiv decapitarea groaznică a unui alt jurnalist”, a declarat Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, aflat în vizită în Noua Zeelandă.

Cât despre familia lui Steven Sotloff, aceasta a anunțat, printr-un purtător de cuvânt, că este „la curent cu această tragedie oribilă și că plânge moartea sa în intimitate”. După decapitarea lui James Foley, Shirley Sotloff, mama lui Steven Sotloff, s-a adresat direct, într-o înregistrare video difuzată la 27 august, liderului SI, Abu Bakr al-Baghdadi, pentru a-l îndupleca să-i elibereze fiul: „Dumneavoastră, califule, puteți acorda o amnistie. Vă cer, vă rog, să-l eliberați pe fiul meu. Ca mamă, cer justiției voastre să fie miloasă și să nu-mi pedepsească fiul pentru lucruri asupra cărora nu are niciun control”, a implorat ea.

Despre Steven Sotloff, al doilea jurnalist american care ar fi fost executat de Statul Islamic

Originar din Miami, în Florida (sud-est), absolvent al Universității Central Florida, Steven Sotloff a lucrat pentru revista Time, săptămânalul american Christian Science Monitor, Foreign Policy, iar recent pentru The World Affairs.

„El s-a aflat timp de mai mulți ani în Yemen, vorbea bine araba, iubea profund lumea musulmană”, a postat pe Twitter Anne Marloe, o prietenă a jurnalistului, pe care l-a întâlnit în timpul conflictului din Libia.

„M-a impresionat prin capacitatea sa de a gândi și prin maturitate”, a mărturisit ea pentru Miami Herald, adăugând că reporterul era foare „respectuos față de cultura musulmană”.

Pe Instagram sau pe Facebook, jurnalistul publica imagini emoționante prezentând civili prizonieri de război. Pe Twitter, el reflecta conflictul sirian și se bucura pentru echipa sa de baschet favorită, Miami Heat.

„Sotloff este tânăr, amuzant și provocator”, potrivit lui Janine di Giovanni, o specialistă în Orientul Mijlociu pentru Newsweek care a lucrat cu el în Siria.

„El a locuit la Benghazi, în Libia, el a locuit cu adevărat acolo. Este unul dintre acei puțini jurnaliști freelancer care cred că trebuie să se afle la fața locului pentru a-și face cât mai bine meseria”, a spus ea.

World Affairs, ultima publicație pentru care a lucrat, l-a descris pentru postul de televiziune ABC ca „un jurnalist atent, onest, care încerca să înțeleagă lucrurile dintr-o perspectivă locală și să prezinte concluziile cu sinceritate. El este, fără niciun dubiu, curajos”.

Ben Taub, un jurnalist freelancer, l-a întâlnit în Turcia, la granița cu Siria, cu puțin timp înainte de a fi răpit. Potrivit lui, „el era experimentat (…) și prudent”.

„După câteva beri în barul Kilis, Sotloff mi-a spus că s-a săturat să fie bătut, să se tragă asupra lui și să fie acuzat că ar fi spion. El mi-a spus că vrea să renunțe pentru o perioadă de timp la reportaje, cel puțin despre conflictele din Orientul Mijlociu, și să-și reia, probabil, studiile în Florida”. „Însă, înainte de toate, vrea să facă o ultimă călătorie în Siria”.

După decapitarea lui James Foley, familia lui Sotloff a lansat o petiție pentru a-l îndemna pe președintele Barack Obama să ia „măsuri imediate pentru a-i salva viața prin toate mijloacele necesare”.

Occidentalii executați de islamiști din 2002 și până în prezent

Executarea prin decapitare a unui al doilea ostatic american, într-o înregistrare difuzată marți pe Internet, are mai multe precedente începând din 2002, relatează AFP, care prezintă o listă a acestora.

Dat dispărut de 12 luni, jurnalistul Steven Sotloff ar fi fost răpit la 4 august 2013 la Alep, în Siria, în apropiere de frontiera cu Turcia. Acest fin cunoscător al Orientului Mijlociu relata de mai mulți ani despre lumea musulmană.

Casa Albă a anunțat că verifică autenticitatea acestei înregistrări.

La 19 august, SI a afirmat că l-a decapitat pe jurnalistul american James Foley, răpit de bărbați înarmați în noiembrie 2012 în Siria, într-o înregistrare video difuzată pe Internet, și a amenințat că îl va ucide pe Steven Sotloff ca represalii față de atacurile aeriene americane în Irak.

AMERICANI

– 23 ianuarie 2002: PAKISTAN – Jurnalistul Daniel Pearl, corespondentul cotidianului american The Wall Street Journal, este răpit la Karachi (sud). O înregistrare video care prezintă decapitarea sa este predată o lună mai târziu consulatului Statelor Unite.

– 28 octombrie 2002: IORDANIA – Diplomatul Laurence Foley, responsabil al agenției americane pentru dezvoltare (USAID), este ucis fiind împușcat de la distanță mică în timp ce își părăsea domiciliul din Amman.

Iordanianul Abu Musab al-Zarqawi, liderul Al-Qaida în Irak, este condamnat în 2004 la pedeapsa capitală în contumacie pentru acest asasinat. Zarqawi a fost ucis în 2006 într-un raid american la nord de Bagdad.

– 11 mai 2004: IRAK – O înregistrare video care prezintă decapitarea tânărului antreprenor Nicholas Berg, răpit la începutul lui aprilie la Bagdad, este difuzată pe un site de Internet care are legături cu Al-Qaida.

Potrivit unor surse din cadrul serviciilor de securitate americane, bărbatul ar fi fost executat chiar de liderul organizației Al-Qaida în Irak.

– 18 iunie 2004: ARABIA SAUDITĂ: Un site de Internet islamist difuzează fotografii care înfățișează decapitarea inginerului Paul Marshall Johnson, răpit cu câteva zile înainte la Ryad. La 19 august 2014, 14 membri ai unei celule Al-Qaida sunt condamnați la Ryad pentru implicarea în această crimă.

– 20 septembrie 2004: IRAK – Gruparea lui al-Zarqawi anunță decapitarea inginerului Eugene Armstrong, răpit la 16 septembrie la Bagdad, cu unul dintre compatrioții săi Jack Hensley și un britanic, Kenneth Bigley. Executarea lui Hensley este anunțată în ziua următoare.

BRITANICI

– 8 octombrie 2004: IRAK – Se anunță asasinarea inginerului Kenneth Bigley, la trei săptămâni după răpirea sa de către gruparea lui al-Zarqawi.

– 3 iunie 2009: AFRICA – Al-Qaida în Maghrebul Islamic (AQMI) revendică prima sa execuție a unui ostatic occidental, Edwin Dyer, răpit în ianuarie în zona de frontieră dintre Mali și Niger. Turistul era în mâinile grupului algerianului Abdelhamid Abou Zeid și ar fi fost decapitat de Abu Zeid însuși. Acesta din urmă a fost ucis în 2013 de armata franceză în nordul Mali.

ITALIENI

– 14 aprilie 2004: IRAK – Răpitorii lui Fabrizio Quattrocchi, angajat al unei companii de securitate, anunță executarea sa, la două zile după ce a fost răpit, pentru a „pedepsi” Italia pentru refuzul de a-și retrage contingentul din Irak.

– 20 august 2004: IRAK – Jurnalistul Enzo Baldoni este răpit pe drumul dintre Bagdad și Najaf. Executarea sa filmată este revendicată la 26 august de Armata Islamică în Irak.

– 15 aprilie 2011: GAZA – Vittorio Arrigoni, militant propalestinian, este găsit spânzurat într-o casă din Gaza, la câteva ore după ce fusese luat ostatic de o grupare de islamiști salafiști.

FRANCEZI

– 19 aprilie 2010: NIGER – Michel Germaneau, un fost inginer în vârstă de 78 de ani, este răpit în nordul Nigerului apoi transferat în Mali. La 22 iulie, un raid franco-mauritan pentru a încerca eliberarea lui – în cursul căruia sunt uciși șapte membri ai AQMI – eșuează. La 25 iulie, AQMI revendică execuția pensionarului.

– 24 noiembrie 2011: MALI – Philippe Verdon – care potrivit familiei lucra la un proiect privind o fabrică de ciment – este răpit de AQMI în hotelul său din Hombori (nord-est). La 20 martie 2013, un purtător de cuvânt al AQMI afirmă că a fost executat „ca răspuns la intervenția Franței în nordul Mali”.

POLONEZI

– 7 februarie 2009: PAKISTAN – Geologul Piotr Stanczak este decapitat după ce a fost deținut timp de patru luni de militanții islamiști care l-au răpit în nord-vestul Pakistanului.

Alina Matiș, alina.matis@gandul.info

Gaidau Ion, ion.gaidau@mediafax.ro

Iuliana Enache, iulia.enache@mediafax.ro

QUIZ

1. Câți jurnaliști au fost uciși în 2013?

2. Care este cea mai periculoasă țară pentru un jurnalist?

3. Când a avut loc retragerea din Irak?

4. Când a început razboiul din Irak?

5. Când a început conflictul din Siria?

6. SIIL este Al-Qaeda?

7. Unde a aparut SIIL?

8. Care este scopul SIIL?