Kamil Shah a fost încarcerat la Bagram, o închisoare militară din nordul Kabulului cunoscută mult timp sub numele „Guantanamo afgan”, în care americanii au fost acuzați că au torturat deținuți acuzați de terorism în perioada în care administau instalația.
Raportul senatorial publicat marți, care prezintă detalii despre tortura aplicată de către CIA deținuților pe care-i suspecta că aveau legături cu Al-Qaida în locuri secrete din mai multe țări, a provocat un val de condamnări în întreaga lume.
Armata americană a admis, în trecut, uciderea a cel puțin doi deținuți la Bagram, unul dintre principalele locuri de detenție în Afganistan a acestor deținuți.
„Ce va schimba acest raport pentru noi? Ne vor da Statele Unite compensații?”, întreabă pakistanezul Kamil Shah, contactat telefonic de AFP, povestind despre abuzurile la care fost supus la Bagram în perioada 2004-2009.
Arestat de către americani în sudul Afganistanului, Kamil Shah, în vârstă de 17 ani la acea vreme, a petrecut aproape cinci ani la Bagram, după care a fost eliberat pentru că nu s-a găsit nimic împotriva sa.
„Americanii au arestat persoane nevinovate, le-au aruncat în celule fără lumină și le-au torturat timp de cinci sau zece ani, iar acum spun ce au greșit”, spune cu furie tânărul care, în prezent, se află în nordul Pakistanului.
Americanii au predat Închisoarea Bagram afganilor în martie 2013, mai puțin câteva zeci de deținuți străini, pe care afirmă în prezent că i-au eliberat sau transferat. O parte a fost predată autorităților afgane, a confirmat joi Kabulul.
Din anii pe care i-a petrecut la Bagram, Kamil Shah își amintește un amestec de tortură – violentă și neviolentă – de privare de lumină, lovituri pe care i le aplicau gardienii până erau epuizați.
„Mă băteau ore în șir cu bastoane și tomfe. Cel mai groaznic era când mă interogau timp de nouă sau zece ore”, povestește el, amintindu-și de asemenea de tortura cu curent electric.
„Uneori aduceau câini și-mi spuneau că dacă nu spun adevărul mă aruncă în mijlocul lor”, declară tânărul.
„Am fost torturat (…) fără niciun motiv. Viața mea a fost distrusă. Ce-mi poate aduce, deci, acest raport?”, continuă Kamil, care nu are diplomă de studii și nici un loc de muncă și care cere, fără să creadă că va și obține, să fie exonerat în mod oficial de acuzațiile sub care a fost încarcerat.