Prima pagină » Știri externe » Incendii de amploare la depozitele petroliere din Libia în cea de-a treia zi de ofensivă a SI

Incendii de amploare la depozitele petroliere din Libia în cea de-a treia zi de ofensivă a SI

Incendii de amploare la depozitele petroliere din Libia în cea de-a treia zi de ofensivă a SI
Cel puțin cinci rezervoare petroliere au fost cuprinse de incendii în cea de-a treia zi de ofensivă lansată de gruparea teroristă Stat Islamic asupra principalelor depozite petroliere din nordul Libiei, situate la Al-Sidra, Ras Lanuf și Brega, informează agenția Reuters.

Un purtător de cuvânt al forțelor libiene ale instalațiilor petroliere, Ali al-Hassi, a indicat, miercuri, că situația în apropierea depozitelor petroliere din Al-Sidra și Ras Lanuf, încă se află sub controlul gărzilor, în cea de-a treia zi de confruntări armate cu militanții SI.

Cel puțin nouă membri ai gărzilor libiene au murit și peste 40 au fost răniți în cursul zilelor de luni și marți, a precizat al-Hassi. De asemenea, au fost descoperite corpurile a 30 de combatanți ai grupării Stat Islamic și au fost capturate două tancuri militare și alte autovehicule ale militanților islamiști.

În confruntările cu militanții SI, au intervenit și forțele loiale ale Congresului General Național (GNC) – guvernul libian recunoscut pe plan internațional cu sediul la Tripoli, capitala Libiei.

Pompierii încearcă să controleze patru incendii izbucnite în depozitele petroliere din apropierea orașului Al-Sidra și unul de lângă Ras Lanuf. Două rezervoare petroliere au fost incendiate de combatanții SI, iar flăcările s-au extins la alte trei containere. Potrivit unui specialist în domeniul petrolier din estul Libiei, Mohamed al-Manfi, cantitatea de petrol din rezervoare este estimată la 420.000-460.000 de barili de petrol.

Al-Sidra și Ras Lanuf se află între orașul Sirt, aflat sub controlul rețelei teroriste Stat Islamic din luna iunie, și orașul Benghazi.

Instabilitatea actuală din Libia a apărut în urma unei revolte din 2011 împotriva dictatorului Muammar al-Gaddafi, președinte al Libiei în perioada 1969-2011, instabilitate de care a profitat organizația teroristă Stat Islamic pentru a se infiltra în țară.

Din august 2014, Libia se confruntă cu un conflict între cele două guverne ale țării, cel recunoscut pe plan internațional, cu sediul în Tobruk, și cel islamist cu sediul în Tripoli. Conflictul a divizat sute de mii de oameni, suplimentând valul de refugiați care se îndreaptă spre Europa, traversând Marea Mediterană.

Parlamentele rivale ale Libiei au semnat, pe data de 17 decembrie, un acord intermediat de ONU pentru formarea unui guvern unitar cu sediul la Tripoli. ONU a aprobat acest acord la sfârșitul lunii decembrie, însă noul Guvern trebuie să mai obțină votul pozitiv din partea Parlamentului legitim din estul țării, înainte de 17 ianuarie, dar președintele legislativului se opune acestui acord.

Libia dispune de cele mai importante rezerve de petrol din Africa, estimate la 48 de miliarde de barili.

Citește și