INCENDII în Hawaii. Aproape 100 de decese confirmate / Peste 2000 de clădiri au fost rase de pe fața Pământului – FOTO&VIDEO
Insula Hawaii arată ca după război, relatează presa internațională. Când „uraganul de foc” a lovit, sirenele de avertizare din Maui nu au sunat.
Lahaina, cândva capitala regală a Hawaii, este acum un crematoriu, remarcă jurnaliștii Incendii în Hawaii. Aproape 100 de decese confirmate.
Cele mai periculoase incendii din ultimul secol
Autoritățile vorbesc despre aproape 100 de decese confirmate. Cifra asta face ca incendiile din Lahaina să fie cele mai multe din SUA în mai bine de un secol.
Însă, doar 3% din ruinele carbonizate din Lahaina au fost cercetate până acum, alimentând temerile că numărul morților va continua să crească.
Zeci de supraviețuitori și-au împărtășit poveștile despre cum au scăpat sau ce a pierdut, ajutând la alcătuirea unei imagini mai complete a tragediei care a avut loc marți, când incendiile care se deplasau cu un kilometru pe minut au mistuit orașul.
Un singur lucru pare să unească relatările lor: locuitorii spun că nu au primit niciun avertisment oficial înainte de a fugi pentru a-și salva viețile, ridicând întrebări dureroase cu privire la eficiența răspunsului la situații de urgență și dacă mai multe persoane ar fi putut fi salvate.
Marți dimineață, locuitorii din Lahaina s-au trezit și au constatat că nu mai aveau curent electric. Telefoanele nu se încărcaseră, ceasurile deșteptătoare au rămas tăcute, iar aparatele de aer condiționat s-au oprit.
Pentru Les Munn, un localnic în vârstă de 42 de ani, întreruperea s-a anunțat printr-un apel pierdut pe Coasta de Est. Se trezise la ora 4:00 dimineața în acea zi pentru a se adapta la diferența de fus orar de șase ore. În mijlocul conversației, conexiunea a fost întreruptă. Dar, întreruperea în sine nu a fost deosebit de îngrijorătoare, a spus el. „Am crezut că va fi doar o altă pană de curent”, a spus el, menționând alizeele care lovesc frecvent coasta.
Munn, la fel ca majoritatea celorlalți, a presupus că această întrerupere a fost legată de uraganul Dora, care se afla în apropiere și despre care autoritățile au avertizat că ar putea aduce rafale de până la 65 de mile pe oră (105 km/h) în Maui.
Localnicii, lăsați „orbi” în fața pericolului
La acel moment, incendiile locale aparent alimentate de vânturile Dora păreau nesemnificative.
Până la ora 9:55, oficialii declaraseră incendiul de tufișuri din Lahaina „100% stăpânit”. Rezidenților nu li s-a dat niciun indiciu că acesta ar putea să se reaprindă.
Richard Tenison, un locuitor fără adăpost din Lahaina, s-a trezit în fața vântului năprasnic. Stând în picioare lângă ușa unei farmacii în care se instalase pentru noapte, el a privit cum așternuturile sale au fost purtate de vânt în port.
La ora 8 dimineața, a simțit prima adiere de fum, un miros care avea să se intensifice pe parcursul zilei. Dar, în acel moment, îngrijorările erau mici. Furtunile sunt obișnuite în Hawaii…
În jurul orei 15:00, lucrurile au început să se schimbe.
Les Munn a ieșit afară să ducă gunoiul. El a discutat cu vecinii săi despre „vântul ciudat”, rafalele crescând atât de repede și atât de tare încât abia se auzeau vorbind unii pe alții.
Aceștia au speculat, în mod eronat, că praful și cenușa din aer erau cauzate de construcții. Grupul s-a despărțit și fiecare a plecat în blocul de apartamente. Dintr-o dată, alarmele de fum ale clădirii au început să sune. Locuitorii s-au autevacuat. Afară, brazii începuseră să aprindă tufișurile din jurul lor.
„În acel moment, toată lumea a început să intre în panică”, a spus Munn.
Munn a fugit înapoi înăuntru și a încercat să își ia portofelul, dar căldura și fumul l-au forțat să fugă doar cu hainele de pe el. Totul s-a înnegrit. Sufocat de fum, a fugit spre singurul lucru pe care îl putea vedea, luminile albastre ale unei mașini de poliție, și s-a cufundat pe bancheta din spate a acesteia.
Sirenele nu au sunat pe Insula Maui
Munn nu auzise nicio sirenă care să-l alerteze de incendiu și nu primise nicio notificare oficială de evacuare. Mai multe persoane evacuate din Lahaina care au vorbit cu BBC spun că nu au primit alarmă.
Pe Maui, a doua insulă ca mărime din arhipelagul Hawaii, există 80 de sirene în aer liber – testate lunar – menite să avertizeze locuitorii în caz de tsunami și alte dezastre naturale.
Dar aceste sirene de avertizare timpurie nu au sunat, au confirmat oficialii, un eșec care acum este investigat de procurorul general din Hawaii.
Unii locuitori au declarat pentru alte instituții media că au primit alerte pe telefoanele lor mobile marți dimineața devreme, dar este posibil ca pana de curent din vestul insulei să fi limitat raza de acțiune a acestora.
Și în absența unei avertizări pe scară largă, locuitorii au descris o grabă frenetică pentru a scăpa de un incendiu care părea să apară de nicăieri.
„A fost un incendiu care se mișca foarte repede, a fost un incendiu la mică înălțime”, a declarat, de la Maui, Lori Moore-Merrell, de la Administrația americană de pompieri. „A depășit tot ceea ce ar fi putut face pompierii în primele ore”.
„Pompierii trebuie lăudați pentru acțiunile lor”, a adăugat ea.
Luate împreună, relatările locuitorilor din Lahaina povestesc despre o transformare aparent instantanee dintr-un oraș însorit de plajă într-un loc unde totul este devastat. Un fum negru dens a coborât în timp ce focul se îndrepta spre apă, transformând ziua în noapte.
Fumul era atât de dens și atât de întunecat încât locuitorii nu puteau vedea mai mult de câțiva metri în fața lor, nimic altceva decât niște cărbuni roșii strălucitori care suflau în aer, arzându-le pielea și tot ce era în jurul lor.
„Nu puteai vedea prin el, oamenii se ciocneau unii de alții încercând să iasă cu mașina”, a declarat Richard Tenison.
Peste 2.200 de clădiri au fost rase de pe fața pământului, casele, magazinele și bisericile care se întindeau pe străzile din Lahaina fiind reduse la metal topit și cenușă.