Prima pagină » Știri externe » Incendiile au făcut ravagii în California. Guvernul solicită ajutorul statelor vecine (VIDEO)

Incendiile au făcut ravagii în California. Guvernul solicită ajutorul statelor vecine (VIDEO)

Incendiile au făcut ravagii în California. Guvernul solicită ajutorul statelor vecine (VIDEO)

California a fost devastată de focuri uriașe care avansează repede, arzând păduri și locuințe, în timp ce peste 12.000 de pompieri se luptă cu focurile care au ucis șase persoane, a avertizat ieri Guvernatorul Gavin Newsom.

Ajutorul vine din partea mai multor state americane, întrucât Gov Newsom a solicitat asistență din Australia și Canada, potrivit BBC.

„Aceste incendii ne întind resursele, personalul nostru”, a declarat acesta.

California se confruntă de o săptămână cu un val de căldură fără precedent. Death Valley a înregistrat duminică o temperatură record de 54,4 grade Celsius, care ar putea deveni, dacă este aprobată, a treia cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată pe Pământ.

Incendii devastatoare în California

Gov Newsom l-a îndemnat pe președintele Trump să semneze o declarație de dezastru major. O serie de incendii masive din nordul și centrul Californiei au impus mai multe evacuări.

Oficialii de urgență spun că unele dintre incendii și-au dublat dimensiunile față de ziua anterioară și au obligat 175.000 de localnici să rămână fără adăpost.

Circa 55.000 de persoane au rămas, de asemenea, fără curent electric, potrivit site-ului Poweroutage.us, numeroase instalaţii electrice suferind din cauza supraîncălzirii.

Cei mai răi sunt în munți la sud și est de San Francisco. Cel puțin 43 de persoane, inclusiv pompierii, au fost rănite, iar sute de clădiri au fost incendiate și alte mii sunt ’’amenințate’’.

Mii de oameni au rămas fără locuință

„Pur și simplu nu am văzut nimic de genul acesta în mulți, mulți ani”, a explicat Gov Newsom, adăugând că o zonă de dimensiunea statului american Rhode Island a ars deja în California.

Incendiile amenință, de asemenea, orașe mai mari, inclusiv Santa Cruz, unde flăcările au ajuns la o distanță de o milă din campusul Universității din Santa Cruz, California, relatează Reuters.

Un pilot de elicopter care a participat la operaţiunile de stingere a incendiilor din comitatul Fresno, la sud-est de San Francisco, şi-a pierdut viaţa când aparatul său s-a prăbuşit la sol în timp ce încerca să arunce apă peste flăcări.

Focurile au devenit mai frecvente şi mai extinse în California în ultimii ani, în parte din cauza schimbărilor climatice.

Cel mai grav incendiu din istoria Californiei, supranumit Camp Fire, a avut loc în noiembrie 2018 în nordul statului şi a făcut 86 de victime.

Peste 650.000 de cazuri de coronavirus, în California

Cu peste 650.000 de cazuri de coronavirus, California are și cel mai mare număr de infecții în SUA, iar unii evacuați au spus că le este frică să meargă la adăposturile de urgență.

O femeie a declarat pentru CNN că a fost forțată să fugă într-un centru comunitar din Vacaville, dar refuză să meargă în interior, de teama de a nu fi infectată cu virusul. „Nu numai că avem de-a face cu Covid, dar și cu căldura și acum cu focurile”, a spus Cheryl Jarvis.

Agențiile americane pentru dezastre au actualizat instrucțiunile privind pregătirea și evacuarea în caz de dezastru în lumina Covid-19.

Citește și