INCENDIU puternic la centrala nucleară de la Zaporojie. Ucraina și Rusia se acuză reciproc de sabotaj
Cea mai mare centrală nucleară din Europa, cea de la Zaporojie, este în flăcări. Un incendiu puternic a izbiucnit la unul dintre turnurile de răcire de la centrala nucleară.
Centrala de la Zaporojie se află sub controlul armatei ruse.
Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc că au provocat duminică un incendiu în incinta celei mai mari centrale nucleare din Europa și acum ocupată de Rusia, Zaporojie, în Ucraina, fără ca ambele părți să raporteze vreun semn de radiații crescute.
Ucraina și Rusia se acuză reciproc
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), organismul de supraveghere nucleară al ONU, care este prezent la vasta instalație cu șase reactoare, a transmis că experții săi au văzut un fum puternic și întunecat provenind din zona de nord a centralei din sudul Ucrainei în urma mai multor explozii.
„Aceste atacuri nesăbuite pun în pericol siguranța nucleară la centrală și cresc riscul unui accident nuclear. Ele trebuie să înceteze acum”, a avertizat șeful AIEA, Rafael Grossi, într-o declarație separată, fără a atribui vina pentru atac.
Incendiul are loc la mai puțin de o săptămână după ce forțele ucrainene au lansat cea mai mare incursiune pe teritoriul Rusiei de la începutul războiului în 2022, o mișcare surpriză care a adus conflictul într-o nouă fază, după săptămâni de câștiguri ale Moscovei pe câmpul de luptă.
Agențiile de presă de stat ruse, TASS și RIA, au citat compania de energie nucleară a țării, Rosatom, afirmând că incendiul principal a fost stins cu puțin timp înainte de miezul nopții de duminică. RIA, citând Rosatom, a informat că un atac cu dronă a declanșat incendiul la turnul de răcire, fără a furniza dovezi.
Agenția rusă TASS a raportat, de asemenea, citând declarația Rosatom, că un turn de răcire nefuncțional a fost avariat.
Grossi a declarat că agenția a solicitat „acces imediat” la turnul de răcire pentru a evalua daunele. Nu a existat niciun răspuns imediat din partea Moscovei sau a Kievului la declarația lui.
Rusia a preluat centrala de la Ucraina la scurt timp după ce și-a invadat vecinul, în 2022. Cele șase reactoare nucleare ale centralei sunt în stare de oprire la rece.