Începe procesul autorului celui mai grav atac produs vreodată într-o bază militară americană. „Lupul singuratic al Al-Qaida” a ucis 13 persoane și a rănit alte 32

Publicat: 06 08. 2013, 12:37
Actualizat: 12 06. 2014, 21:29

Născut în Virginia (est) din părinți palestinieni, Nidal Hasan, în vârstă de 42 de ani, paraplegic în urma atacului armat, riscă pedeapsa cu moartea în cazul în care va fi declarat vinovat.

După ce și-a concediat avocații, fostul psihiatru al armatei americane a obținut dreptul de a-și asigura el însuși apărarea la procesul care va avea loc la Curtea Marțială.

El a anunțat că va aduce doar doi martori la bară. În schimb, peste 250 de persoane vor urma să depună mărturii împotriva sa.

Shawn Manning, specialist în sănătate mentală la aceeași unitate în care activa Hasan, a mărturisit pentru AFP că îi va fi greu să se afle față în față cu acuzatul, care a tras de șase ori în direcția sa.

„Să înfrunți un tip care a încercat să te ucidă pe tine și pe prietenii tăi, și să fii cordial și simpatic în același timp… va fi dificil”, a declarat el. „Sper că nu îmi va pune întrebări, dar sunt pregătit”, a adăugat Manning.

Referindu-se la perspectiva de a fi interogat chiar de către acuzat, Kimberley Munley, un fost ofițer la baza militară de la Fort Hood rănit în atacul armat, a recunoscut că „nu are un presentiment bun în acest sens”. „Cred că face aceasta pentru a continua să-și bată joc de noi și să ne persecute”, a afirmat el.

În opinia lui Richard Rosen, colonel în retragere și profesor de drept la Texas Tech University, „probele (împotriva lui Hasan) sunt atât evidente încât nu există nicio îndoială că va fi condamnat”.

Atacul armat din noiembrie 2009 este cel mai grav produs vreodată într-o bază militară americană. Înaltul comandament al armatei a fost vizat de critici intense pentru ignorarea unor semnalmente anterioare observate în comportamentul Hassan, care, potrivit FBI, coresponda prin e-mail cu imamul radical Anwar al-Awlaki, ucis într-un atac cu avion fără pilot american, în Yemen, în septembrie 2011.

Acuzatul, care se pregătea să fie mobilizat în Afganistan înainte de atac, a declarat că a comis această acțiune cu scopul de a-și apăra frații musulmani față de un război „ilegal” în această țară.

Considerat ca un „lup singuratic” al Al-Qaida, el a fost recunoscut de către numeroși martori.

Judecătoarea militară Tara Osborn a apreciat că procesul ar putea dura între una și patru luni și a insistat ca acesta să se concentreze mai degrabă asupra faptelor decât asupra unor implicări mai largi.

Prin urmare, ea a interzis acuzării să menționeze „terorismul” ca fiind un motiv al comiterii atacului armat, iar lui Hassan să încerce să demonstreze juriului alcătuit din 13 ofițeri de armată că intenționa, acționând astfel, să salveze viețile unor musulmani din Afganistan.

Unii experți juridici preconizează că, în pofida interdicției judecătoarei, acuzatul va încerca să recurgă la această strategie. La deschiderea procesului, marți, „el ar putea să vorbească despre jihad și să spună juriului că acțiunile sale au fost justificate”, a notat Jeff Addicott, specialist în legi privind terorismul la St. Mary’s University.