Prima pagină » Știri externe » INCERTITUDINE. Acordul pentru formarea unui nou Guvern în Israel a fost contestat la Curtea Supremă

INCERTITUDINE. Acordul pentru formarea unui nou Guvern în Israel a fost contestat la Curtea Supremă

INCERTITUDINE. Acordul pentru formarea unui nou Guvern în Israel a fost contestat la Curtea Supremă

Curtea Supremă a Israelului analizează luni mai multe contestații față de acordul semnat de Benjamin Netayahu și Benny Gantz privid formarea unui nou Guvern, acord despre care opoziția susține că l-ar apăra pe Netanyahu de acuzațiile de corupție pe care i le aduc procurorii.

Cei 11 judecători ai Curții Supreme s-au reunit luni pentru a doua zi, după ce și duminică au analizat mai multe contestații față de acest acord. Autorii petițiilor contestă autoritatea lui Netanyahu de a forma un nou Executiv, dat fiind faptul că acesta este acuzat, printre altele, de fraudă și abuz de încredere, notează Reuters.

Potrivit procurorilor, Netanyahu ar fi acceptat cadouri scumpe de la importanți oameni de afaceri și ar fi solicitat mai multor patroni de presă să prezinte materiale care să îl pună într-o lumină pozitivă, în schimbul unor favoruri.

O decizie a Curții Supreme privind acordul este așteptată joi. În cazul în care instanța va decide în detrimentul lui Netanyahu, se va ajunge, cel mai probabil, la alegeri anticipate, al patrulea astfel de scrutin din ultimul an, în condițiile în care țara se confruntă cu probleme economice din cauza crizei provocate de pandemia de COVID-19.

Netanyahu și principalul său rival politic, Benny Gantz, au semnat luna trecută un acord privind formarea unui guvern de uniune națională după trei runde de alegeri anticipate care nu au dus la formarea unui executiv. Cei doi politicieni au susținut la acea vreme că au ajuns la această înțelegere pe fondul crizei provocate de coronavirus. Potrivit acordului, cei doi ar urma să împartă funcția de premier, fiecare urmând să ocupe șefia Guvernului timp de 18 luni.

Aflat la putere de peste un deceniu și actualmente șef al unui guvern interimar, Netanyahu, în vârstă de 70 de ani, ar putea ocupa fotoliul de premier în primul an și jumătate, după care ar urma să îi cedeze locul lui Gantz, potrivit acordului.

Ulterior, Netanyahu ar urma să își păstreze o funcție guvernamentală, idee criticată de mulți analiști, care susțin că acest lucru l-ar excepta pe actualul premier de la o lege care îi obligă pe miniștrii puși sub acuzare de procurori să demisioneze.

Procesul în care Netanyahu este acuzat de corupție va fi reluat pe 24 mai. Liderul israelian a negat orice vină în dosar și acuză că a procesul este parte a unei „vânătoare de vrăjitoare” organizate de adversarii săi politici.

Totodată, acordul dintre Gantz și Netanyahu îi conferă acestuia din urmă o influență majoră asupra unor numiri în sistemul judiciar, iar criticii susțin că acest lucru i-ar permite actualului premier să poată să își influențeze propriul proces.

Acordul are sprijinul majorității membrilor Parlamentului israelian. Cu toate acestea, mai multe grupuri, printre care partidele din opoziție și organizații non-guvernamentale, au solicitat Curții Supreme să declare pactul nul, susținând că acesta ar urma să îl ferească pe Netanyahu de răspundere în fața legii.

Mai mulți analiști susțin că este puțin probabil ca instanța să le dea câștig de cauză celor care contestă acordul.

Recent, procurorul general al Israelului, Avichai Mandelblit, a declarat că, deși anumite puncte din acord ridică semne de întrebare, nu există, totuși, temei legal pentru anularea acestuia.

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și