Câțiva sunt închiși pentru viol, dar ar majoritatea sunt infractori care au comis fapte ce se pedepsesc cu șase luni de închisoare sau mai puțin. Aproape toți au stat aici mai mult de o data.
„Majoritatea copiilor sunt aici pentru că au comis crima de a fura mâncare. Mulți sunt copii din alte provincii. Majoritatea nu au familii”, spune asistentul social Altaf Hawa Bol.
Altaf continuă: „Poate că au mers la restaurant și au comandat mâncare care costă una sau două lire sudaneze, dar nu aveau bani și au încercat să fugă. Au fost prinși de proprietar, care i-a dat pe mâna poliției. Sau poate au furat un tricou din piață. Acestea sunt poveștile obisnuite ale celor care ajung la noi”.
Adim are 17 ani și este la a doua ședere aici. La prima avea 14 ani, comisese un viol și a fost condamnat la doi ani. Spune că mama sa locuiește în apropiere însă nu știe unde sau cum să o caute. După ce a fost eliberat a trăit pe străzi.
Adim a fost nevoit să fure mâncare pentru a supraviețui afară, iar acum s-a trezit din nou în închisoare, dar nu îi pasă: „Aici e un loc bun. Nu e ca o închisoare adevărată unde este foarte dificil să trăiești. Este bine aici. Îmi place. Mă simt în siguranță”.
Centrul de detenție pentru tineri este în stare ceva mai bună decât închisorile pentru adulți din Sudanul de Sud, dar tot are condiții extreme. Singurele activități sunt antrenamentele de fotbal și vizitele la grădina de zarzavaturi a unei închisori învecinate, unde deținuții învață să cultive legumele.
„Le spun să se oprească din furat și din bătăi atunci când ies, însă nu îi putem controla afară. Ei nu primesc niciun fel de sprijin, deci sigur se vor întoarce. Cel puțin aici au de mâncat și de băut. Știm că unii dintre ei ies și comit o infracțiune doar pentru a se întoarce. Sigur că îi descurajăm, însă ce putem face?”, mai spune asistentul social într-un reportaj realizat de jurnaliștii The Guardian.