Protestul a început sâmbătă, când liderii mișcării Occupy Central with Love and Peace s-au adunat să-i sprijine pe studenții care au fost atacați cu spray-uri lacrimogene de către forțele de securitate, după ce au trecut de barierele poliției și au năvălit în sediul guvernului din oraș, potrivit BBC.
Potrivit statisticilor oficiale, cel puțin patru protestari au ajuns la spital. Studenții spun că nu vor da înapoi și că vor lupta până la instaurarea unui regim democratic în fosta colonie britanică. Pe de altă parte, CY Leung, guvernatorul de la Hong Kong, a declarat că demonstrațiile sunt ilegale.
Duminică, protestatarii au blocat un drum aglomerat și s-au ciocnit violent cu poliția. Ca urmare, polițiștii au folosit gaze lacrimogene cu piper pentru a-i îndepărta pe manifestanți.
Poliția a arestat 60 de persoane
Duminică dimineața, poliția a arestat peste 60 de persoane, inclusiv pe Joshua Wong, un lider al grupului studențesc Scholarism, în vârstă de 17 ani, care a fost luat cu forța după ce le-a cerut protestatarilor să pătrundă în clădirea guvernului. Acesta a fost reținut în dimineața zilei de duminică, împreună cu studenții Alex Chow și Lester Shum. Părinții săi au declarat într-un comunicat că decizia de a-l reține a fost un act de „persecuție politică”.
Wong are deja la activ o victorie majoră împotriva Beijingului. În 2012, la vârsta de 15 ani, acesta a forțat guvernul din Hong Kong să anuleze planurile de a impune un program de educație național pro-China în școlile din Hong Kong, mobilizând 120.000 de protestatari.
Studenții au solicitat oamenilor să se alăture în timpul protestelor, cerând eliberarea liderilor lor, însă au apărut diviziuni între studenți și mișcarea Occupy Central după ce unii studenți au acuzat mișcarea de nesupunere civilă, de deturnare a protestului.
În ultima săptămână, demonstrațiile care au atras mii de protestatari pregătiți pentru o confruntare violentă cu poliția reprezintă unul dintre cele mai tenace acte de nesupunere civilă apărute în Hong Kong-ul postcolonial.
Străzile din jurul sediului guvernului local, amplasat în cartierul Admiralty din vecinătatea cartierului Central, au fost ocupate de oameni și blocate cu baricade de metal ridicate de protestatari pentru a se apăra împotriva unei represiuni a forțelor de ordine.
Ultimele proteste au fost amplificate după ce demonstranții au spart vineri un cordon al poliției și au sărit gardurile, pătrunzând în sediul principal al guvernului. Acțiunea a venit după o săptămână de proteste, care cer ca alegerile să fie libere. Liderii studenților au estimat numărul participanților la manifestații în jurul a 80.000 de persoane.
Unii observatori au comparat protestele din ultima săptămână cu cele care au culminat cu represiunea sângeroasă împotriva studenților pro-democrație din Piața Tiananmen din Beijing în 1989.