India acuză China de „acțiuni militare provocatoare” la graniță
India a acuzat luni că trupele chineze efectuează „acțiuni provocatoare” în apropierea unei zone de graniță disputate, din zona Munților Himalaya.
Autoritățile indiene acuză că, astfel, China încalcă acordurile precedente între cele două puteri nucleare, potrivit CNN.
Acuzațiile Indiei vin la două luni și jumătate după o confruntare militară la graniță care a dus la moartea a cel puțin 20 de militari indieni. China nu a anunțat nicio victimă în urma incidentului care a avut loc pe 15 iunie în Valea Galwan.
India susține că cele mai recente incidente s-au petrecut la sud de Valea Galwan, în noaptea de sâmbătă spre duminică.
Întâlniri la nivel înalt între oficiali militari indieni și chinezi au avut ca rezultat calmarea situației de-a lungul Liniei de Control Efectiv (LAC), granița de facto dintre cele două țări.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării de la New Delhi, Armata chineză „a desfășurat acțiuni militare provocatoare pentru a schimba status quo-ul și a încălcat acordurile la care s-a ajuns anterior în urma confruntărilor”.
Comunicatul susține că trupele indiene au prevenit anumite activități militare chineze pe malul sudic al lacului Pangong Tso și au luat măsuri pentru a-și întări pozițiile în regiune și „pentru a împiedica China să schimbe starea de fapt în mod unilateral”.
China neagă acuzațiile
Ministerul chinez de Externe a negat luni orice incursiune pe teritoriul Indiei.
„Trupele de la graniță au respectat întotdeauna, în mod strict, Linia de Control, pe care nu au trecut-o niciodată. Trupele de la graniță ale celor două țări au comunicat întotdeauna de-a lungul Liniei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian.
Lacul Pangong Tso este situat la 200 de kilometri sud de Valea Galwan, în Munții Himalaya. Cea mai mare parte a lacului se află în regiunea chineză Tibet, iar Linia de Control traversează lacul.
Presupusul incident este cel mai recent dintr-o serie lungă de dispute teritoriale între cele două părți. În 1962, India și China s-au angajat într-un război care a produs mii de victime. În urma conflictului, cele două părți au înființat Linia de Control Efectiv, lungă de 3.379 kilometri, deși niciuna dintre părți nu este de acord cu privire la amplasarea exactă a acesteia și ambele se acuză reciproc de depășiri ale Liniei și de încercări de extindere teritorială.
Confruntările nu sunt un fenomen neobișnuit de-a lungul frontierei. Cu toate acestea, incidentul din 15 iunie a fost cel mai grav din ultimele decenii și a dus la o deteriorare puternică a relațiilor dintre Beijing și New Delhi.