Industria energiei nucleare din Japonia a pierdut 46 miliarde de dolari după dezastrul de anul trecut de la Fukushima, sumă care reprezintă profitul pe ultimii șapte ani, iar guvernul pregătește măsuri fără precedent de reorganizare a sectorului, potrivit unei analize Bloomberg.
Guvernul de la Tokyo a anunțat în luna iulie că va obliga companiile de energie nucleară, aflate în poziție de monopol în diverse regiuni, să separe operațiunile de transport de electricitate de cele de producție. Industria de profil a pierdut 1.300 miliarde yeni (17 miliarde de dolari) din valoarea de piață după anunțul autorităților. Reorganizarea are scopul de a stimula competiția în sector.
Companiile vor pierde astfel accesul garantat la sistemul național de distribuție, într-o perioadă în care au oricum de efectuat investiții masive pentru înclouirea reactoarelor, pe fondul noilor cerințe de siguranță introduse după catastrofa de la Fukushima.
În Japonia, producătorii de energie nucleară au distribuit, în perioada 2005-2010, dividende cu 46% mai ridicate decât media pe sectoare a indicelui bursier Nikkei 225.
Tokyo Electric Power (Tepco) a fost naționalizată în luna iulie după ce a pierdut mai multe reactoare în urma valului tsunami care a lovit centrala Fukushima în martie 2011. Compania nu va plăti dividende pentru acest an fiscal. Dintre cei nouă operatori, numai unul a anunțat ferm că va distribui dividende.
Pierderile înregistrate de companii după catastrofa de la Fukushina se ridică la 3.600 miliarde yeni (46 miliarde de dolari), sumă aproximativ egală cu profitul total înregistrat de sector în anii 2004-2010.
Guvernul japonez s-ar putea îndrepta, asemenea Germaniei, spre eliminarea energiei nucleare din mixul național de resurse până în 2030. Sondajele de opinie dau această variantă drept cea preferată de populație în domeniul politicii energetice, în medie 70% dintre respondenți indicând că doresc renunțarea la centralele atomice.
Dintre cele 50 de reactoare nucleare din Japonia, numai două mai funcționează în prezent, restul unităților fiind suspendate de guvern din rațiuni de siguranță, după scurgerile radioactive de anul trecut de la Fukushima, care au transformat suprafețe vaste în zone nelocuibile pentru următorii zeci de ani.
Companiile de utilități sunt tot mai dependente de surse convenționale de energie, precum centralele pe păcură sau gaze. Consumul de păcură al celor mai mari 10 companii de energie din Japonia a crescut cu 64% în luna iulie față de nivelul din periaoda corespunzătoare a anului trecut, în timp ce consumul național de petrol și gaz natural lichefiat a urcat cu 59,5%, respectiv 5%.