Industria franceză nu se consideră responsabilă de „înșelătorie” în scandalul cărnii de cal
Industria a fost victima unei „înșelătorii” din partea unui furnizor, dar nu este responsabilă de criza care afectează Findus și întreaga distribuție din cauza utilizării cărnii de cal în locul celei de vită în anumite produse, a declarat luni Jean-René Buisson, președintele Ania, relatează AFP.
„Nu suntem responsabili de frauda unuia dintre furnizorii noștri”, a declarat Jean-René Buisson, președintele Asociației Industriilor Agroalimentare (Ania), pentru postul Europe1.
„Findus, principalul vizat, a primit carne cu un certificat ce indica faptul că această carne era de vită. Este o problemă de înșelătorie”, a apreciat el.
„Este dramatic în termeni de imagine”, dar, în opinia lui Buisson industria franceză rămâne „cea mai bună din lume”. „Trasabilitatea produselor alimentare nu este pusă în discuție în acest caz; noi am creat cel mai bun sistem din lume, în urma crizei vacii nebune, lucru care ne va permite să aflăm foarte repede, în două-trei zile” cine este responsabil, în opinia sa.
„Există de 200 de ori mai puține incidente la un milion de locuitori în Franța decât în Statele Unite”, a subliniat el.
Președintele Ania va fi prezent, luni seara, la o reuniune guvernamentală la care participă miniștri cooptați într-o reuniune de criză.
Aproape toate brandurile principale din domeniul marii distribuții franceze au procedat duminică la retrageri de produse litigioase, indiferent dacă aparțin mărcii Findus sau mărcii distribuitorilor.
Ministrul francez al Agriculturii Stéphane Le Foll a denunțat la rândul său multiplicarea intermediarilor.
„Numărul de intermediari este la fel de important atât timp cât există o pierdere a capacității de a controla trasabilitatea”, a subliniat ministrul, în opinia căruia afacerea dezvăluie o fraudă.
„Dacă sistemul este deformat, dacă deformarea este atât de serioasă încât nimeni nu poate fi găsit, se va termina prin a avea mari probleme”, a declarat el pentru postul de radio RTL.
Primele elemente ale anchetei efectuate de către autoritățile franceze dezvăluie un circuit comercial internațional.
Carnea, care provine din România, ar fi trecut pe la un comerciant olandez, apoi cipriot, după care a ajuns la furnizorul francez, Spanghero, și a fost redirecționată către preparator, Comigel.
În schimb, ministrul a respins existența vreunei breșe în sistemul de control implementat de stat.