Inflația continuă să scadă în Germania, atingând cel mai mic nivel din ultimii doi ani și jumătate

Publicat: 29 11. 2023, 16:43

Rata inflației a continuat să scadă în Germania, fiind la 3,2% în noiembrie, cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani și jumătate, pe fondul scăderii prețurilor la alimente și energie.

”Rata inflației în Germania va fi în noiembrie de 3,2%, cel mai scăzut nivel începând din iunie 2021 (2,4%) până în prezent. Rata inflației este comparată cu indicele prețurilor de consum din aceeași lună a anului precedent. Comparativ cu luna precedentă, rata inflației a scăzut cu 0,4%”, anunță Oficiul german pentru Statistică (Destatis). Rata inflației calculată fără alimente și energie este estimată la 3,8%.

Tarifele la energie au scăzut cu 4,5% în ultimul an, iar prețurile la alimente au crescut cu 5,5%. Prețurile serviciilor au crescut cu 3,4% în ultimele 12 luni.

Inflația a scăzut peste așteptările experților, care estimau o creștere de 3,5%. În același timp, inflația rămâne peste ținta optimă vizată de Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) și de Banca Centrală Europeană (BCE). Rata inflației în zona euro este de 2,9%.

Joachim Nagel, președintele Băncii centrale a Germaniei (Bundesbank), a apreciat recent că Banca Centrală Europeană probabil nu va reduce dobânda de referință în viitorul apropiat. ”Costurile de împrumut trebuie menținute la un nivel ridicat o perioadă suficientă. Este imposibil de anticipat exact cât va fi de lungă această perioadă, dar este foarte improbabil să se încheie curând”, a afirmat Joachim Nagel.

Banca Centrală Europeană va menține atenția asupra riscurilor economice și va continua o politică monetară strictă, fără concluzii bazate pe ”evoluțiile de pe termen scurt”, pentru a evita ”inflația persistentă”, a declarat, la rândul său, președintele instituției, Christine Lagarde. ”În acest moment, suntem într-o fază a ciclului nostru politic pe care eu aș caracteriza-o ca fiind «atentă și focalizată». Trebuie să fim atenți la diversele forțe care afectează inflația: remedierea șocurilor energetice din trecut, forța transmisiei politicii monetare, dinamica salariilor și evoluția așteptărilor asupra inflației. Și trebuie să menținem concentrarea asupra readucerii inflației la ținta vizată, nu să ne grăbim spre concluzii premature bazate pe evoluțiile de pe termen scurt”, a afirmat Christine Lagarde.

Citește și:

Ursula von der Leyen insistă pentru utilizarea inteligenței artificiale în scopul îmbunătățirii guvernării și competitivității în UE