Rata anuală a inflației în zona euro a ajuns la 2% în luna mai, valoare care depășește estimările economiștilor și ținta avută în vedere de Banca Centrală Europeană (BCE).
Această creștere ar putea produce dificultăți la nivelul statelor care folosesc moneda unică europeană, informează Agerpres, care citează Reuters.
Estimările preliminare publicate marți de Eurostat arată că rata anuală a inflației în zona euro a ajuns în mai la 2%, față de nivelul de 1,6% în aprilie.
Inflația a crescut în zona euro în luna mai în principal ca urmare a creșterilor de două cifre în ceea ce privește prețul energiei (13,1%). De asemenea, prețurile la servicii au înregistrat o creștere de 1,1%, iar cele la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au înregistrat un avans de doar 0,6%.
Cu toate acestea, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a crescut uşor în luna mai, până la 0,9%, de la un nivel de 0,8% în luna aprilie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
Estimarea publicată marţi de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, care să includă şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană, să fie dată publicităţii în data de 17 iunie.
Separat, Eurostat mai informează că zona euro a înregistrat o scădere ușoară a ratei șomajului, care a ajuns în aprilie la 8%, față de 8,1% în martie.
La nivelul Uniunii Europene, rata șomajului a rămas la 7,3%, potrivit aceleiași surse.
În statele UE, cea mai mică rată a șomajului în aprilie s-a înregistrat în Polonia (3,1%), iar cea mai mare în Spania (15,4%).
În România, rata șomajului a scăzut la 5,7% în aprilie, față de 5,85 în martie, mai informează Eurostat.