Informațiile furnizate de SUA privind folosirea armelor chimice în Siria nu respectă standardele ONU
Informațiile furnizate de Statele Unite privind presupusa utilizare a armelor chimice de către regimul din Siria nu se ridică la nivelul standardelor probelor luate în considerare de Națiunile Unite, care vor trimite o echipă pentru evaluarea situației.
Inspectorii ONU vor stabili dacă într-adevăr au fost utilizate arme chimice în Siria, țară care se confruntă de peste doi ani cu un conflict armat.
„Doar pe baza unor analize exacte de laborator vom putea stabili dacă au fost utilizate arme chimice”, a explicat, conform Reuters, Michael Luhan, purtătorul de cuvânt al Organizației pentru Interzicerea Armanentului Chimic (OPCW).
Regimul Bashar al-Assad acuză Statele Unite de manipulare după acuzațiile privind utilizarea armelor chimice, afirmând că Administrația de la Washington și Guvernul britanic „mint” în această privință.
Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a declarat joi că regimul din Siria probabil a utilizat arme chimice de mică putere, subliniind că informațiile nu sunt sigure. „Serviciile de informații americane au concluzionat, cu un anumit nivel de exactitate, că regimul sirian a utilizat arme chimice, în special gaz sarin”, a spus Hagel, în Abu Dhabi. Casa Albă a informat Congresul despre această situație, dar a subliniat că informațiile nu sunt certe.
Președintele Barack Obama a cerut o evaluare definitivă privind utilizarea sau nu a armelor chimice de către regimul din Siria înainte de a lua o decizie privind noi măsuri în acest dosar. „Trebuie să stabilim lucruri certe. Președintele vrea lucruri clare”, a declarat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Casei Albe. Barack Obama declara mai de mult că utilizarea armelor chimice ar schimba poziția Washingtonului privind o posibilă intervenție militară în Siria.
Siria se confruntă, de peste doi ani, cu revolte reprimate violent și cu confruntări armate între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad și forțele militare ale opoziției. Bilanțul confruntărilor este, potrivit estimărilor ONU, de peste 70.000 de morți.